Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier bewaart 111 strekkende meter archief van de vennootschap Union Minière. Welke onderzoekspistes opent dit? Het archief is vooral interessant voor de studie van de geschiedenis van de non-ferronijverheid, maar ook voor onderzoek naar de koloniale geschiedenis, de sociale en medische geschiedenis, de geschiedenis van wetenschap en techniek of de internationale geschiedenis. Twee inventarissen zorgen voor de ontsluiting van het Union Minière-archief.

57 meter archief dat in 2008 werd overgedragen van de hoofdzetel van Umicore naar het Rijksarchief is vandaag ontsloten voor onderzoek. Het Umicore-archief is een belangrijke bron voor de studie van de geschiedenis van talrijke Belgische en buitenlandse ondernemingen, vooral uit de sector van de non-ferrometalen. Het archief van Umicore wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier, waar het een mooie aanvulling vormt op het archief van Union Minière.

13/04/2016 - Evenementen - CegeSoma
Oorlogskinderen: wanneer conflict leven verwekt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in bezet België en Duitsland kinderen geboren uit seksuele verhoudingen tussen Belgische vrouwen en Duitse mannen. Zonder de oorlog zouden hun verwekkers elkaar niet hebben ontmoet. Op woensdag 20 april 2016 verwelkomt het CegeSoma Gerlinda Swillen voor een conferentie over wat zowel het onderwerp van haar doctoraal proefschrift is als een persoonlijke geschiedenis.

  Lees meer

13/04/2016 - Evenementen - Bergen
Studienamiddag over de verering van Sint-Vincentius en Sint-Waltrudis

Zeventien jaar na haar 400ste verjaardag wijdt de broederschap van Sint-Vincentius uit Zinnik op zaterdag 16 april 2016 opnieuw een studienamiddag (14.00u) aan de verering van haar eigen patroonheilige, maar ook van de heilige Waltrudis. Het Rijksarchief te Bergen is co-organisator. Deelname is gratis, inschrijving aanbevolen.

  Lees meer

11/04/2016 - Digitalisering

België beschikt over een unieke reeks registers met bevolkingsstatistieken over de periode 1841-1976. Nergens in Europa zijn er zulke oude, gedetailleerde bevolkingscijfers beschikbaar. In 2001 kwamen de registers in het Rijksarchief terecht. Ze werden integraal gedigitaliseerd, ontsloten via een databank en zopas online gezet.

Sinds 1976 maken de dorpen Buzet, Liberchies, Luttre, Obaix, Thiméon en Viesville deel uit van de gemeente Pont-à-Celles. Bijna 14 meter archief m.b.t. tot deze dorpen, in 2003 overgedragen aan het Rijksarchief, is dankzij een nieuwe inventaris voortaan beschikbaar voor onderzoek. Belangrijke noot: in 1982 ging een groot deel van het archief van de fusiegemeente Pont-à-Celles verloren bij een brand in het gemeentehuis.

Met de inventaris van het archief van de gemeente Felenne (1809-1950) beschikken heemkundigen weer over een extra bron voor hun opzoekingen! De 2,5 strekkende meter archief wordt bewaard in het Rijksarchief te Namen.

04/04/2016 - Divers - Gent
Overlijden Willy Stevens

Met verslagenheid hebben we het droevige nieuws van het overlijden van Willy Stevens vernomen. Hij overleed plots aan een hartfalen op zondag 3 april tijdens zijn wekelijkse jogging.
Willy was gedurende vele decennia een vaste klant in onze leeszalen in Gent en het Algemeen Rijksarchief. Hij was een meester in paleografie en een groot kenner van technisch moeilijke bestanden als de Raad van Vlaanderen en de Rekenkamers. Het was dan ook geen toeval dat een "archiefrat" als Willy nog heel recent in het Rijksarchief Gent een onbekend testament van de moeder van Pieter Paul Rubens vond.
Het Rijksarchief biedt zijn familie en vele vrienden zijn oprechte deelneming aan.

Archivarissen van het Rijksarchief zijn samen met enthousiaste vrijwilligers al jaren bezig met de ontsluiting van de procesdossiers van de Raad van Brabant. Hun jongste vrucht is een inventaris die ruim 3.000 procesdossiers van particulieren beschrijft.  De processen schetsen een zeer levendig beeld van het dagelijks leven in late 18de eeuw, maar ook voor onderzoek naar de Brabantse Omwenteling bevatten ze een schat aan informatie.

24/03/2016 - Divers - ARA

Hendrik Reynecke uit Kaapstad, Zuid-Afrika, kwam na vijf jaar speurwerk het vreemdelingendossier van zijn overgrootvader Joseph op het spoor, die in de jaren 1920 in Brussel verbleef. Joseph overleed toen zijn dochter Joan – de grootmoeder van Hendrik – amper twee jaar oud was. In het vreemdelingendossier bleek tot verbazing van heel de familie een pasfoto van Joseph te zitten. Een prachtig (archief)verhaal, in Hendriks eigen woorden.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement