Xavier Rousseaux (UCLouvain) en Laurence Druez (Rijksarchief Luik) geven op vrijdag 11 april 2025 in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een lezing geven over de fotografische collectie van de Technische en Wetenschappelijke politie. Het jaar 2025 markeert de honderdste verjaardag van de institutionalisering van de zogenaamde "Technische en Wetenschappelijke politie"-laboratoria. In de lezing komt deze verjaardag uitgebreid aan bod en wordt bovendien een rijk gedocumenteerde gerechtelijke zaak uit de regio Charleroi uitgelicht.
Het 4de nummer van de Revue d’Histoire liégeoise (Tijdschrift voor Luikse geschiedenis) is zopas verschenen. Het tijdschrift, dat 4 jaar geleden werd gelanceerd, is geschiedkundig van opzet en behandelt de regio Luik in brede zin.

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger. De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.

2023 was geen gemakkelijk jaar voor het Rijksarchief. De budgettaire, organisatorische, technische en intellectuele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zijn enorm. Daarover communiceren we open, eerlijk en constructief. Toch liet 2023 ook vele mooie realisaties optekenen, met dank aan een fantastisch team van archiefprofessionals.
In de week van 16 december 2024 wordt de zoekrobot “Archiefinventarissen” in de nieuwe zoekomgeving AGATHA gelanceerd. Deze vervangt de zoekrobot “Zoeken in archieven” uit de oude zoekomgeving SEARCH.
Opgelet: op 23 december 2024 wordt de oude zoekomgeving SEARCH (https://search.arch.be/) volledig gedeactiveerd. Gebruikers die toch naar de oude zoekwebsite surfen, zullen automatisch naar AGATHA worden doorgestuurd.
Wegens veranderende marktomstandigheden en inflatie zijn de prijzen van zuurvrije archiefomslagen en -dozen gewijzigd. Offertes en bestelbonnen tot op datum van 19 november 2024 blijven geldig. We doen er tevens alles aan om het huidige stockgebrek zo snel mogelijk op te lossen.
In oktober 2024 werd een groot deel van de archieven van André Cools in bewaring gegeven bij het Rijksarchief Luik. Ze getuigen van zijn politieke carrière en zijn inzet voor de ontwikkeling van het Waalse Gewest gedurende meer dan 40 jaar. Het inventarisatieproces zal binnenkort van start gaan.

De protestantse eredienst bestaat in ons land al meer dan 500 jaar en is goed georganiseerd en gestructureerd. Ongeveer 3% van de Belgische bevolking maakt er – discreet – deel van uit. Over het protestantisme bestaan nog veel misvattingen en de meeste mensen kennen deze eredienst niet goed. Deze lezing van Laurence Druez, werkleider in het Rijksarchief Luik, wil de aandacht vestigen op de factoren die vanaf het begin een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de protestantse minderheid evenals op een aantal aspecten van haar ingewikkelde identiteit, en dit binnen een regionale context.