Sinds 1 juli is Xavier Jacques-Jourion aan de slag als algemeen directeur van het Rijksarchief. Tijd voor een korte voorstelling!
Het Rijksarchief neemt een grote stap om de online raadpleging van zijn archieven te faciliteren. Op AGATHA, de nieuwe zoekwebsite van het Rijksarchief, krijgen 4 verschillende zoekomgevingen onderdak. De rode draad? Jou helpen bij je archiefonderzoek, in een hedendaagse en performante zoekomgeving.
Xavier Jacques-Jourion is officieel benoemd als opvolger van Karel Velle als algemeen directeur en gaat vanaf 1 juli 2024 van start in zijn nieuwe functie. Tot die datum blijft Pierre-Alain Tallier algemeen rijksarchivaris ad interim.
In de stad Limburg lag op kantoren en op zolders meer dan een halve kilometer archief uit de 19de-20ste eeuw. De stad deed een beroep op archivarissen van het project ‘Lokaal Archief Wallonië’ om al het archief dat werd gevormd door de vroegere deelgemeenten Bilstain, Goé en Limburg (1800-1977) te selecteren, vernietigen en inventariseren.
Het derde nummer van de Revue d’Histoire liégeoise rolde onlangs van de persen. Het tijdschrift dat drie jaar geleden van start ging, heeft een historische insteek en gaat over de regio Luik in het algemeen.
Op maandag 5 februari nam het Rijksarchief tijdens een feestelijke academische zitting na ruim 18 jaar afscheid van Karel Velle als Algemeen Rijksarchivaris. Zowel het personeel van alle Rijksarchiefvestigingen als tal van vertegenwoordigers van het Federaal Wetenschapsbeleid en van partnerinstellingen uit binnen- en buitenland, vrienden en familie tekenden present en gaven Karel Velle een bijzonder hartelijk afscheid.
Na de geschiedenis van het hertogdom Limburg (2011), het erfgoed van het plateau van Herve (2013 en 2015) en 800 jaar monnikenleven in Val-Dieu (2017) richtten het Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde van het plateau van Herve en de vzw CELIDA in oktober 2022 hun pijlen tijdens een studiedag op het land en graafschap Dalhem.
De handelingen van het Napoleoncolloquium 'Le Crépuscule des adieux : De Fontainebleau à Sainte-Hélène' zijn gepubliceerd. Ze behandelen enkele van de belangrijkste fases in het leven van Napoleon en belichten zijn acties in Europa, België en Luik!
Dit boek onder redactie van Laurence Druez (Rijksarchief Luik) en Xavier Rousseaux (UCLouvain, CHDJ), rijk geïllustreerd en met een voorwoord van Anne Gruwez, ere-onderzoeksrechter, belicht enkele decennia politieonderzoek. Het basismateriaal daarvoor is de fotocollectie van de Technische en Wetenschappelijke Politie van Luik sinds 1923, die meer dan 100.000 foto's bevat. Het gaat om portretten van verdachten, scènes van moorden, ongevallen, wedersamenstellingen, interieurs van huizen, stads- en plattelandsgezichten, autopsiezalen, enz. Allemaal getuigen ze van de evolutie van het gerechtelijk proces, politiewerk en onderzoeksmethoden, maar ook van vele andere aspecten van de 20ste-eeuwse samenleving.
In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!