Vanaf het einde van de 19de eeuw beschikte het ministerie van Openbare Werken over een fotografische dienst die de activiteiten moest vastleggen. Op die manier ontstond geleidelijk aan een immense fototheek, die vandaag wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Na de vooroorlogse foto’s zijn nu ook vele duizenden foto’s uit de periode 1940-1952 online gebracht.

Het 4de archivarissenforum van de Association des archivistes français (AAF) vond plaats van 26 tot 28 maart in Rennes. Onder de ruim 1.000 aanwezigen waren ook enkele vertegenwoordigers van het Rijksarchief. Het thema van de bijeenkomst luidde “Avec attention : archives, archivistes et sociétés”. Centraal stond het belang van aandacht voor het werk van de archivarissen, zowel wat het eigenlijke archiefbeheer als wat hun rol in de samenleving betreft.

In 1999 werd een dubbele inventaris gepubliceerd van het archief van het Arenbergpaleis in Brussel over het hertogdom Aarschot en zijn domeinen tijdens het ancien régime. Enkele maanden geleden verscheen een nieuwe uitgave van de inventaris over het archief van de heerlijkheid Aarschot.

Voor de eerste keer sinds augustus 2023 heeft onze zoekrobot met genealogische bronnen een update gekregen! Naast tienduizenden correcties en aanvullingen zijn ongeveer 3 miljoen nieuwe pagina’s beschikbaar.

Het SATURN-project nam de afgelopen tien jaar al bijna 56 km archief van de FOD Financiën onder handen. Ruim 25 km archief werd overgebracht naar het Rijksarchief. Een win-winverhaal dat dankzij een nieuwe samenwerkingsovereenkomst al zeker tot 31 januari 2028 wordt voortgezet.
De inventaris van het archief van het Algemeen Secretariaat binnen het ministerie van Volksgezondheid en Leefmilieu geeft een bijzondere inkijk in het Belgisch gezondheids- en milieubeleid in de periode 1942-1996. Samen met twee eerder verschenen inventarissen is nu bronnenmateriaal ontsloten voor 150 jaar gezondheidsbeleid in België.

Een analyse van de leeszaalbezoeken in het Algemeen Rijksarchief sinds 2018 levert verrassende resultaten op: het aantal individuele bezoekers steeg met 22 % en het aantal werkbezoeken met bijna 31 %. Het zijn cijfers waar we trots op zijn, maar die ook uitdagingen met zich meebrengen.

Jarenlang heeft Claude de Moreau de Gerbehaye, inmiddels archivaris op rust, zich nauwgezet toegelegd op een gedetailleerde ontsluiting van de archieven van het Arenbergpaleis in Brussel, gewijd aan het hertogdom Aarschot en zijn domeinen onder het ancien régime. Een huzarenstukje!

Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger. De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.
