Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
Lezing – Onder het oog van de politie. De fotocollectie van de Technische en Wetenschappelijke Politie

Xavier Rousseaux (UCLouvain) en Laurence Druez (Rijksarchief Luik) geven op vrijdag 11 april 2025 in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een lezing geven over de fotografische collectie van de Technische en Wetenschappelijke politie. Het jaar 2025 markeert de honderdste verjaardag van de institutionalisering van de zogenaamde "Technische en Wetenschappelijke politie"-laboratoria. In de lezing komt deze verjaardag uitgebreid aan bod en wordt bovendien een rijk gedocumenteerde gerechtelijke zaak uit de regio Charleroi uitgelicht.

10/03/2025 - Onderzoek - Evenementen - Bergen
Lezingen - De abdijrefuges van Bergen: een vastgoedbiografie

Op 12 en 19 maart geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris in het Rijksarchief Bergen, twee lezingen getiteld Les refuges d’abbayes à Mons. Biographies immobilières. Tijdens deze lezingen wordt een publicatie voorgesteld van het Bibliofiel Genootschap van België met zetel in Bergen, te verschijnen in juni 2025.

17/02/2025 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling – Jules Jourdain. Gebeeldhouwde herinneringen

In het Rijksarchief Namen kan je vanaf 21 februari kennismaken met de boeiende wereld van Jules Jourdain, een beeldhouwer en medailleontwerper met een opmerkelijke kunstzinnigheid. De Société archéologique de Namur en Tour d’Anhaive organiseren deze uitzonderlijke expo met meer dan 300 unieke stukken.

11/10/2024 - Onderzoek - Evenementen - Doornik
Lezing – Van Doornik naar Gent onder Lodewijk XIV. De werven van een belangrijke steenhouwer en kalkproducent uit Doornik, Jacques Wattrigant (1630-1702)

Op 22 november verwelkomt het Rijksarchief Doornik Jean-Louis Van Belle naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek. Jean-Louis Van Belle is doctor in de Geschiedenis en gespecialiseerd in onderzoek naar steenhouwerijen uit het ancien régime. Hij zal tijdens deze lezing de resultaten voorstellen van zijn onderzoek naar de handel in kalk in Doornik en omgeving tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV.

11/10/2024 - Onderzoek - Evenementen - Luik
Lezing – Oorsprong en identiteit van het Waals protestantisme

De protestantse eredienst bestaat in ons land al meer dan 500 jaar en is goed georganiseerd en gestructureerd. Ongeveer 3% van de Belgische bevolking maakt er – discreet – deel van uit. Over het protestantisme bestaan nog veel misvattingen en de meeste mensen kennen deze eredienst niet goed. Deze lezing van Laurence Druez, werkleider in het Rijksarchief Luik, wil de aandacht vestigen op de factoren die vanaf het begin een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de protestantse minderheid evenals op een aantal aspecten van haar ingewikkelde identiteit, en dit binnen een regionale context.

07/09/2024 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling - De site van ‘Saint-Gilles’ in Namen: 1724-2024

In 2024 wordt de 300ste verjaardag gevierd van ‘Saint-Gilles’ in Namen, het gebouw waar vandaag het Waals parlement zetelt. Op initiatief van het Rijksarchief Namen werden naar aanleiding van deze verjaardag twee wetenschappelijke studies uitgevoerd. Een drieledige tentoonstelling onthult nog tot half januari de onderzoeksresultaten.

18/07/2024 - Onderzoek - Evenementen - ARA
Studiedag – Activisten (m/v/x) in ballingschap. Gender, politiek engagement en migratie in de 20ste eeuw

Het doel van deze conferentie, georganiseerd door het BRAIN-project 'WomenExile: Gendering political exile – Women’s political migrations to Belgium (1918-1958)', in samenwerking met het Forum voor Belgisch onderzoek in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis (AVG-Carhif), bestaat erin om recente ontwikkelingen in het onderzoek naar migrantenactivisten te belichten. Daarbij staan de interacties tussen gender, politiek engagement en migratie in de 20ste eeuw centraal. Hoe beïnvloedt gender het militante karakter van migratie? En wat is de impact van politiek engagement en migratie op genderrelaties en de constructie van vrouwelijkheid en mannelijkheid? Meer vragen én antwoorden op dinsdag 24 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief.

18/07/2024 - Onderzoek - Evenementen - Gent
Heerlijkheden in de Lage Landen - Contactdag in het Rijksarchief Gent

Ter afsluiting van het BRAIN-be 2.0-project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th-18th c.) organiseren het Rijksarchief Gent en de Universiteit Gent een contactdag met lezingen over het lopende onderzoek naar heerlijkheden in de Lage Landen. LORD bekijkt deze Vlaamse heerlijkheden vanuit staatsvormingsprocessen. Hoe interageerden Vlaamse heren met de vorst en met hun inwoners? Ontdek het op maandag 9 september in het Rijksarchief Gent!

08/07/2024 - Evenementen - Kortrijk - Brugge
Dag van het West-Vlaamse Onderzoek: Geschiedenis - Kunstwetenschappen - Archeologie

Op zaterdag 19 oktober 2024 is het Rijksarchief Brugge plaats van afspraak voor de tweede editie van de Dag van het West-Vlaamse Onderzoek. Heb je interesse in lokale geschiedenis? Wil je jezelf verdiepen in het erfgoed van jouw gemeente, maar weet je niet waar te beginnen? Of zoek je inspiratie voor nieuwe projecten? Ontmoet gelijkgestemden en laat je inspireren. Iedereen met een hart voor historisch, archeologisch en kunstwetenschappelijk onderzoek is welkom!

04/07/2024 - Evenementen - ARA
Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis - Studiedag in het Algemeen Rijksarchief

Op woensdag 25 september 2024 vindt in het Algemeen Rijksarchief in Brussel de zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis plaats. Zowel academische bijdragen als postersessies zullen heel uiteenlopende aspecten van de migratiegeschiedenis toelichten. De dag wordt afgesloten met een debat over de plaats van vrouwen binnen migratiegeschiedenis. 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement