Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
Het Rijksarchief kiest platen

Leer ons van maandag 4 tot vrijdag 8 december nóg beter kennen via het radioprogramma d'Office op de Brusselse radiozender BRUZZ. Vijf dagen op rij wordt van 10 tot 12 uur het Rijksarchief in de kijker gezet. Medewerkers vertellen wat hun job inhoudt, met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, waar hun passie voor geschiedenis en archieven vandaan komt, en nog veel meer. Tussendoor worden enkel nummers gespeeld die door onze medewerkers gekozen zijn, vanuit een professionele of een persoonlijke motivatie.

In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!

28/09/2023 - Evenementen - Aarlen
Lezing in Rijksarchief Aarlen: Autopsie van een scriptorium. Perkament voor de productie van documenten en boeken in de abdij van Orval

Uit welke huiden werden de manuscripten vervaardigd die in de middeleeuwen in Orval werden bewaard? Was er doorheen de tijd een evolutie in de keuze van de dragers? Kunnen verschillen worden gevonden tussen de handschriften die ter plaatse werden gemaakt en deze die de abdij verwierf door aankoop of schenking? Kan een verband worden gevonden tussen de materiële kenmerken of de inhoud van de boekwerken en het type huid dat werd gebruikt? Tot zover enkele van de vragen die aan bod zullen komen tijdens deze herfstlezing in het Rijksarchief Aarlen.

18/09/2023 - Evenementen
Een nieuwe blik op oude kaarten: workshop (VOLZET) en boekvoorstelling

Hou je klaar om dinsdagnamiddag 10 oktober in het CegeSoma interactief aan de slag te gaan met oude kaarten! Na een korte intro die je wegwijs maakt in een aantal belangrijke aspecten van historisch GIS zal je zelf, op je eigen laptop, een oude kaart 'georefereren' en kan je deelnemen aan een groepsdiscussie. Na de workshop (max. 20 deelnemers - VOLZET) volgt de boekvoorstelling (max. 60 deelnemers) van het pas verschenen Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie. Meld je vanaf nu aan!

23/06/2023 - Evenementen - Namen
Eerbetoon aan de Naamse fotograaf Pierre Dandoy

Het Rijksarchief Namen bewaart sinds 2014 de archieven van de humanistische fotograaf Pierre Dandoy (1922-2003). Logisch dus dat er vanuit het Rijksarchief Namen stukken in bruikleen worden gegeven voor drie tentoonstellingen die hulde brengen aan deze sleutelfiguur uit Namen, die 20 jaar geleden overleed. Dé gelegenheid om het atypische werk van deze kunstenaar te (her)ontdekken!

09/06/2023 - Evenementen
Internationale Archiefdag 2023 - Waarom digitaliseert het Rijksarchief niet alles?

Op 9 juni is het Internationale Archiefdag: hét moment om eens stil te staan bij een vraag die we héél vaak krijgen… Waarom digitaliseert het Rijksarchief niet alles? Ontdek in deze video onze drie antwoorden!

Opendeur en archiefinzameling in het Rijksarchief Namen nu zaterdag 27 mei

Dit jaar viert het Rijksarchief Namen zijn 175ste verjaardag! Het is bovendien 10 jaar geleden dat onze vestiging in Namen verhuisde naar de Boulevard Cauchy. Meer dan genoeg redenen kortom om de deuren open te gooien! Kom ontdekken hoe een Rijksarchief er 'achter de schermen' uitziet. Of neem deel aan de inzameling van privé-archieven. Nog tot en met zaterdag 27 mei kan je bovendien de tentoonstelling over de geschiedenis van de regio Namen bezoeken.

Op 8 mei vieren we de 78ste verjaardag van het einde van WO II in Europa. Het Rijksarchief onderneemt actie om de herinnering aan 1940-45 levendig te houden!

02/05/2023 - Evenementen - Namen - Luik
Tentoonstelling - Pater Pire: 60 jaar wereldsponsoring

De retrospectieve tentoonstelling L’œuf ou la tuile over pater Pire, gerealiseerd door het Rijksarchief Namen met de medewerking van de Universiteit van Namen, houdt van 6 mei tot 4 juni 2023 halt in de kathedraal van Luik. De aanleiding? De 60ste verjaardag van de organisatie Parrainages Mondiaux, die steun biedt aan vluchtelingen, ontheemden en oorlogsslachtoffers.

19/04/2023 - Evenementen - Aarlen
Het Rijksarchief op Municipalia 2023

Ook dit jaar neemt het Rijksarchief deel aan Municipalia, een beurs bestemd voor overheidsmandatarissen van gemeenten, provincies, intercommunales, autonome raden, departementen en andere organismen van openbaar nut. Dit jaarlijks event wordt gehouden om beleidsmakers uit de overheidssector in contact te brengen met leveranciers van materiaal en diensten. Afspraak op donderdag 20 en vrijdag 21 april 2023 in Marche-en-Famenne! Onze archivarissen lichten in de 'Village des associations' de verschillende opdrachten van het Rijksarchief en het project 'Lokaal Archief Wallonië' toe. 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement