Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
08/07/2024 - Evenementen - Brugge - Kortrijk
Dag van het West-Vlaamse Onderzoek: Geschiedenis - Kunstwetenschappen - Archeologie

Op zaterdag 19 oktober 2024 is het Rijksarchief Brugge plaats van afspraak voor de tweede editie van de Dag van het West-Vlaamse Onderzoek. Heb je interesse in lokale geschiedenis? Wil je jezelf verdiepen in het erfgoed van jouw gemeente, maar weet je niet waar te beginnen? Of zoek je inspiratie voor nieuwe projecten? Ontmoet gelijkgestemden en laat je inspireren. Iedereen met een hart voor historisch, archeologisch en kunstwetenschappelijk onderzoek is welkom!

04/07/2024 - Evenementen - ARA
Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis - Studiedag in het Algemeen Rijksarchief

Op woensdag 25 september 2024 vindt in het Algemeen Rijksarchief in Brussel de zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis plaats. Zowel academische bijdragen als postersessies zullen heel uiteenlopende aspecten van de migratiegeschiedenis toelichten. De dag wordt afgesloten met een debat over de plaats van vrouwen binnen migratiegeschiedenis. 

24/06/2024 - Evenementen - ARA

In het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap was het Rijksarchief tijdens de laatste week van mei organisator/host van vier Europese archiefmeetings: het DLM Forum, de EAG (European Archives Group), de EBNA (European Board of National Archivists) en de APEF-ledenvergadering (Archives Portal Europe Foundation).

23/05/2024 - Onderzoek - Evenementen - Leuven
Studiedag in het Rijksarchief Leuven: Naoorlogs modernisme in Vlaams-Brabant (1945-1970)

Op deze studiedag, een organisatie van het Rijksarchief Leuven en de provincie Vlaams-Brabant, gidsen experten je door de geschiedenis van het naoorlogs modernisme in Vlaams-Brabant, met oog voor recente onderzoeksvragen en relevant bronnenmateriaal. Enkele gevalstudies – van Leuvense deelgemeenten over Herent tot Tervuren – belichten praktijken van waardering, ontsluiting en restauratie van modernistische wijken en gebouwen. Bovendien krijg je vanuit een Kempens project inzichten over het verduurzamen van modernistisch erfgoed binnen huidige maatschappelijke uitdagingen.

13/05/2024 - Onderzoek - Evenementen - ARA

De zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis vindt plaats op woensdag 25 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Deze studiedag biedt aan alle geïnteresseerden in de geschiedenis van migratie in België, zowel uit de academische wereld als daarbuiten, de gelegenheid elkaar te ontmoeten en de laatste bevindingen van lopend of afgerond onderzoek, projecten en initiatieven te delen. Nog tot 1 juni kan je ons voorstellen bezorgen voor een bijdrage.

26/04/2024 - Evenementen - Doornik - Bergen
Studiedag – Oorlogsschade 1940-1945 en wederopbouw. Problematiek en bronnenvalorisatie

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Die vernielingen waren het gevolg van militaire acties in de periode 1940-1944 (gevechten en bombardementen), sabotagedaden door het verzet, opeisingen door de bezetter of plunderingen door de oorlogvoerende legers en door burgers. Deze studiedag die het Rijksarchief Bergen samen met het Mons Memorial Museum organiseert, wil de problematiek rond oorlogsschade en wederopbouw onder de loep nemen, en dit op basis van het rijke archiefbestand dat hierover wordt bewaard in het Rijksarchief Bergen.

24/04/2024 - Evenementen - Gent
Tentoonstelling – Thuis in het grafelijk archief

In het kader van Erfgoeddag werd een tentoonstelling samengesteld die licht werpt op middeleeuwse sporen van thuis en huiselijkheid, en op de bijzondere collecties charters die na heel wat omzwervingen doorheen de geschiedenis vandaag ‘thuis’ zijn in het Gentse Rijksarchief. De tentoonstelling blijft nog tot 27 juni 2024 te bezichtigen in de leeszaal van het Rijksarchief Gent, tijdens de reguliere openingsuren.

Oorlogsschade 1940-1945 in vijf Henegouwse steden: expo - boek - studiedag

Het belang van oorlogsschadearchief gaat veel verder dan WO II. Het geeft ook duiding bij de vooroorlogse periode en bij de wederopbouw. Dat is niet anders voor de oorlogsschadedossiers uit Henegouwen, nu gevaloriseerd in een expo, een studiedag én een boek.

18/03/2024 - Evenementen - Doornik - Bergen
Tentoonstelling – Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Vanaf de zomer van 1940, maar vooral na de bevrijding in september 1944, konden Belgische burgers die schade hadden geleden een herstelaanvraag indienen. De procedures die daarvoor waren uitgewerkt, hebben geleid tot de aanmaak van een gigantische hoeveelheid dossiers. De tentoonstelling wil een illustratie bieden van de rijkdom van deze dossiers en van hun belang voor vele domeinen van de geschiedenis. Vijf steden in en rond Henegouwen krijgen bijzondere aandacht: Charleroi, La Louvière, Bergen, Saint-Ghislain en Doornik. Deze keuze wordt gerechtvaardigd door de omvang van de schade die deze steden hebben geleden, voornamelijk in mei 1940 en de lente van 1944.

In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement