Het project GUARD – een acroniem voor Guarantee Unpreserved Archives Remain Documented – heeft als doel de vluchtige informatie die online en in veilingcatalogi circuleert over middeleeuwse archiefdocumenten te verzamelen, te compileren en te structureren, om ze vervolgens permanent te archiveren in een open databank.
In de stad Limburg lag op kantoren en op zolders meer dan een halve kilometer archief uit de 19de-20ste eeuw. De stad deed een beroep op archivarissen van het project ‘Lokaal Archief Wallonië’ om al het archief dat werd gevormd door de vroegere deelgemeenten Bilstain, Goé en Limburg (1800-1977) te selecteren, vernietigen en inventariseren.
De stad Nieuwpoort heeft zijn Vrijheidskeure uit 1163 in permanente bewaring gegeven aan het Rijksarchief Brugge. Het uiterst waardevolle artefact wordt er voortaan opgeborgen in een geklimatiseerd archiefdepot, wat nodig is om het fragiele document te beschermen tegen de tand des tijds. Met zijn Keure kreeg Nieuwpoort 861 jaar geleden officieel stadsrechten toegekend. Het geldt als de oudste bewaard gebleven geschreven stadskeure in Vlaanderen.
Op vrijdag 8 december 2023 kregen de Rijksarchieven van Brugge en Kortrijk in Diksmuide een laat Sinterklaascadeau! Op het stadhuis van Diksmuide vond de plechtige overhandiging plaats van een 30-tal unieke documenten uit de periode 15de-18de eeuw.
In oktober 2023 vond in het Rijksarchief Brugge de overhandiging plaats van een begrafenisregister van de gemeente Koolskamp (1793-1796). Het register was door een onoplettendheid op een zolder beland in het gemeentehuis van Ardooie, waar Koolskamp nu deel van uitmaakt.
Dit jaar viert het Rijksarchief Namen zijn 175ste verjaardag! Het is bovendien 10 jaar geleden dat onze vestiging in Namen verhuisde naar de Boulevard Cauchy. Meer dan genoeg redenen kortom om de deuren open te gooien! Kom ontdekken hoe een Rijksarchief er 'achter de schermen' uitziet. Of neem deel aan de inzameling van privé-archieven. Nog tot en met zaterdag 27 mei kan je bovendien de tentoonstelling over de geschiedenis van de regio Namen bezoeken.
Op 8 mei vieren we de 78ste verjaardag van het einde van WO II in Europa. Het Rijksarchief onderneemt actie om de herinnering aan 1940-45 levendig te houden!
Op 4 mei 2023 gaf het Rijksarchief aan de gemeente Gerpinnes het origineel koninklijk besluit van 1 maart 1962 terug waarmee de voormalige gemeente Villers-Poterie haar wapenschild verkreeg. Het document werd eerder verkocht op een rommelmarkt in het Antwerpse.
De stamboekdossiers en -registers van het personeel van het Belgisch leger vormen een indrukwekkende informatiebron. De overbrenging ervan naar het Algemeen Rijksarchief wijst op nauwere banden tussen het Rijksarchief en Defensie en op de gemeenschappelijke wil om erfgoed dat essentieel is voor de geschiedenis van ons land te bewaren.
Het voorbije decennium hebben de archiefploegen van het SATURN-project al tientallen kilometers archief van de FOD Financiën verwerkt. SATURN levert het Rijksarchief niet alleen mooie aanwinsten op, het schept ook – letterlijk en figuurlijk – ruimte voor de FOD Financiën om de werking te verbeteren en de digital turn te maken. Momenteel zijn er vier SATURN-archiefploegen actief: één in Vlaanderen, één in Wallonië en twee in Brussel. Voor Vlaanderen werden recent 10 inventarissen gepubliceerd van de registratiekantoren van Izegem, Roeselare, Diest, Dilbeek, Asse en Bilzen, en van de hypotheekkantoren van Tongeren, Oostende en Ieper. Samen ontsluiten deze 10 inventarissen bijna 650 strekkende meter archief!