Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Demogen

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Je wil graag van thuis uit meewerken aan de analyse van miljoenen akten met genealogische gegevens? In 2007 startte het Rijksarchief met het project Demogen: een digitaal platform dat de gegevens van diverse akten ter beschikking wil stellen van het publiek en een vlottere raadpleging ervan wil mogelijk maken. Via Demogen Visu kan je meehelpen bij het coderen van de gegevens uit de akten.

Hoe deelnemen aan Demogen?

Registreer je via de Demogen-website.

Na installatie van een klein softwarepakket, kan je gedigitaliseerde documenten downloaden voor bewerking. Het pakket Demogen visu is een geïntegreerd pakket waarbij je boven aan het scherm de gedigitaliseerde documenten kan raadplegen en in het onderste gedeelte de gegevens invoert. Het softwarepakket bevat heel wat hulpmiddelen om de invoer te vergemakkelijken: automatische vertaling van republikeinse datum in gregoriaanse kalender, verkorte invoer van gemeentenamen, enz.

Tijdens de invoering en bewerking van de gegevens moet je niet online blijven. Je hebt enkel een internetverbinding nodig voor het downloaden van het werkpakket en het opnieuw uploaden van de databank.

Als ‘demogenner’ kan je zelf aangeven met de akten van welke provincie of gemeente je liefst aan de slag gaat!

De zoekrobot 'Zoeken naar personen'

Alle gegevens die via het softwarepakket Demogen visu geanalyseerd zijn, worden via de zoekrobot Zoeken naar personen gratis ter beschikking gesteld.

De zoekrobot Zoeken naar personen vormt het resultaat van decennialang (vrijwilligers)werk. Duizenden bladzijden archiefdocumenten zoals geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensakten werden/worden op systematische wijze geanalyseerd en beschreven. In de eerste plaats werden/worden namen genoteerd, maar voor zover beschikbaar ook andere gegevens zoals geboortedatum, geboorteplaats, ... De databank geeft toegang tot deze gegevens, maar – op enkele uitzonderingen na – niet tot de akten zelf.

Verdere vragen?

Contacteer ons

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement