Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger. De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.
2023 was geen gemakkelijk jaar voor het Rijksarchief. De budgettaire, organisatorische, technische en intellectuele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zijn enorm. Daarover communiceren we open, eerlijk en constructief. Toch liet 2023 ook vele mooie realisaties optekenen, met dank aan een fantastisch team van archiefprofessionals.
In de week van 16 december 2024 wordt de zoekrobot “Archiefinventarissen” in de nieuwe zoekomgeving AGATHA gelanceerd. Deze vervangt de zoekrobot “Zoeken in archieven” uit de oude zoekomgeving SEARCH.
Opgelet: op 23 december 2024 wordt de oude zoekomgeving SEARCH (https://search.arch.be/) volledig gedeactiveerd. Gebruikers die toch naar de oude zoekwebsite surfen, zullen automatisch naar AGATHA worden doorgestuurd.
Wegens veranderende marktomstandigheden en inflatie zijn de prijzen van zuurvrije archiefomslagen en -dozen gewijzigd. Offertes en bestelbonnen tot op datum van 19 november 2024 blijven geldig. We doen er tevens alles aan om het huidige stockgebrek zo snel mogelijk op te lossen.
De voorbije jaren werd de leeszaal van het Rijksarchief Gent overstelpt met vragen tot inzage van de opsluitingsdossiers van het naoorlogse interneringscentrum van Lokeren. Sinds 2017 is deze archiefreeks bijna 400 keer geraadpleegd, voornamelijk door familieleden van personen die er ooit zijn opgesloten. Dit was de aanleiding om een nieuwe inventaris van het archief op te maken.
Begin 2024 werden in het Rijksarchief Gent enkele onmiskenbaar middeleeuwse fragmenten van verluchte muziekhandschriften ontdekt. Na onderzoek door MMFC-medewerkers bleek de vondst onder meer verschillende bladen van een graduaal uit de 15de eeuw te bevatten.
Een aantal maanden geleden werd door een Brussels veilinghuis een kaart aangeboden die bij verschillende onderzoekers een belletje deed rinkelen. Geen twijfel mogelijk: het ging om de ontbrekende kaart uit het Meerbeekse archief dat in het Rijksarchief Gent wordt bewaard.
Het archief van de normaalschool en het internaat van de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo, 'Dienstmaagden der Armen', in Gijzegem werd door de congregatie in 2022 geschonken aan het Rijksarchief. Het archief, bijna 16 meter in omvang, werd vervolgens geïnventariseerd en herverpakt. Sinds kort is het raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief Gent.
Ter afsluiting van het BRAIN-be 2.0-project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th-18th c.) organiseren het Rijksarchief Gent en de Universiteit Gent een contactdag met lezingen over het lopende onderzoek naar heerlijkheden in de Lage Landen. LORD bekijkt deze Vlaamse heerlijkheden vanuit staatsvormingsprocessen. Hoe interageerden Vlaamse heren met de vorst en met hun inwoners? Ontdek het op maandag 9 september in het Rijksarchief Gent!