Het archief van de inspecteur-generaal van de hygiëne, een adviseur van het ministerie van Koloniën, getuigt van de moeizame start van het medisch ingrijpen van het Belgisch koloniaal bestuur in Belgisch Congo en in Rwanda-Urundi. Een groot deel van dit archief is nu online raadpleegbaar.

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

De publicatie van de inventaris van het archief van de APPM betekent een flinke stap vooruit in het faciliteren van de toegang tot bronnen over de collectieve geschiedenis en de individuele lotgevallen van metissen die werden geboren tijdens de Belgische kolonisatie.

Een analyse van de leeszaalbezoeken in het Algemeen Rijksarchief sinds 2018 levert verrassende resultaten op: het aantal individuele bezoekers steeg met 22 % en het aantal werkbezoeken met bijna 31 %. Het zijn cijfers waar we trots op zijn, maar die ook uitdagingen met zich meebrengen.

Na de publicatie van de inventarissen van het archief van de gevangenissen van Marche-en-Famenne (2017) en Neufchâteau (2019) verscheen nu ook de inventaris van het archief van de gevangenis van Aarlen. Het bestand van 110 strekkende meter beslaat de periode 1830-2012. Het archief werd grotendeels in 2008-2009 en in 2023 naar het Rijksarchief overgebracht.

Jarenlang heeft Claude de Moreau de Gerbehaye, inmiddels archivaris op rust, zich nauwgezet toegelegd op een gedetailleerde ontsluiting van de archieven van het Arenbergpaleis in Brussel, gewijd aan het hertogdom Aarschot en zijn domeinen onder het ancien régime. Een huzarenstukje!

Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger. De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.

De zopas geïnventariseerde archieven van het militair gerecht te velde bij de Belgische militaire basissen in Afrika werpen nieuw licht op een nog weinig gekend stukje koloniale en militaire geschiedenis: dat van de militaire basissen in Kamina, Kitona en Usumbura tussen 1951 en 1962.

De wachttijden voor een bezoek aan de leeszaal van ARA2 lopen momenteel op door de vele aanvragen. We raden je aan je plek in de leeszaal ruim op voorhand te reserveren via e-mail.