Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Verloren gewaande middeleeuwse oorkonden na meer dan 130 jaar terecht in het Rijksarchief te Kortrijk

Texte petit  Texte normal  Texte grand
03/01/2017 - Aanwinsten - Rijksarchief te Kortrijk

Het Rijksarchief te Kortrijk ontving onlangs een merkwaardige schenking: een pakketje van zeven oorkonden en nog wat andere stukken. De schenker had ze geërfd van zijn vader, die ze na de Tweede Wereldoorlog van een antiquair had ontvangen. Het gaat om enkele verloren gewaande oorkonden uit de archieven van de Groeningeabdij in Kortrijk en de Abdij van Sint-Pieters en Onze-Lieve-Vrouw in Merkem. 

De oudste oorkonde dateert van 1224 en is een akte waarin Eustaas, kamerling van Vlaanderen en heer van Oudenburg, zijn recht op het vissen van palingen in Slijpe (bij Middelkerke) verkoopt aan Walter van Kortrijk. Dat recht werd later door de dochters van Walter aan de Kortrijkse Groeningeabdij geschonken.

Het bestaan van deze oorkonde was bekend dankzij een inventaris uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar de oorkonde zelf was verdwenen. Uit onderzoek bleek dat Jean van Ruymbeke (Kortrijk, 1846 - Oedelem, 1924) deze oorkonden omstreeks 1880 uit het Kortrijkse archief had “ontleend” om er een uitgave van te maken. Zijn werk werd echter nooit voltooid en de oorkonden kwamen in privébezit terecht ...  Tot ze in 2016 weer opdoken in het Rijksarchief, waar ze worden toegevoegd aan de rijke archieven van deze abdijen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement