Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Genealoog

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Het Rijksarchief bewaart meer dan 385 kilometer archief in 20 depots, verspreid over het hele land. De bestanden en collecties zijn talrijk, bestrijken verschillende eeuwen, en gaan over mensen zoals jij en ik, en onze families.

Ben je op zoek naar informatie over je voorouders, maar heb je geen idee hoe te beginnen aan je zoektocht? Onze leidraad voor het opstellen van een stamboom helpt je op weg!

In de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand kan je talrijke inlichtingen over jouw voorouders terugvinden. Ze bevatten geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten en kunnen gratis online worden geraadpleegd.

In de zoekrobot Zoeken naar personen kan je meer dan 42 miljoen namen opzoeken.

In de nieuwsberichten op deze website worden de recent gedigitaliseerde archieven of de archieven waarvan de digitalisering aan de gang is, alsook de laatste gepubliceerde inventarissen van archieven voorgesteld. Daarnaast vind je op de Facebook-pagina van het Rijksarchief vele zoek- en leestips over de verschillende archieven die in onze depots worden bewaard.

De door onze archivarissen opgestelde inventarissen helpen je om de voor jou relevante archiefdocumenten in de verschillende archiefbestanden te vinden. Een groot deel van onze inventarissen is online beschikbaar (geïntegreerd in de zoekrobot 'Zoeken naar archieven' of downloadbaar in pdf-formaat via de webshop). In de nieuwsberichten op deze website vind je artikels over recente publicaties. Een maandelijks overzicht van nieuwe inventarissen vind je hier. Ook onze Zoekwijzers kunnen je op weg helpen. Ze bieden eerste hulp bij algemene onderzoeksvragen en zoekstrategieën en richten zich daarbij tot een breed publiek van vorsers, amateur-historici, familiekundigen enz.

Heb je weinig of geen ervaring met archiefonderzoek? Lees dan ook zeker dit stappenplan alvorens aan je zoektocht te beginnen!

Veelgestelde vragen

Zit je met meer algemene vragen over het Rijksarchief? Misschien kunnen onze FAQ's (Frequently Asked Questions) je op weg helpen.

Update pagina: 20/01/2023
 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement