Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het archief van het Rijkskamergerecht

Texte petit  Texte normal  Texte grand
13/02/2025 - Onderzoek - Publicaties - Rijksarchief te Luik

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

Sinds het bombardement op het Rijksarchief Luik op 24 december 1944 is het archiefbestand van het Rijkskamergerecht – één van de talrijke bestanden uit het ancien régime die bij het bombardement vernietigd werden – het eerste archiefbestand waar een grootschalig project aan wordt gewijd. Naast de processtukken zelf zitten in de bijlagen bij de dossiers opmerkelijke geïllustreerde documenten die een onuitgegeven en merkwaardige inkijk geven in dit archief uit de 16de, 17de en 18de eeuw.

Tussen 2012 en 2018 werd het archief herordend, werd een nieuwe inventaris gemaakt, werden de verliezen volledig geëvalueerd en werd een deel van de dossiers en hun bijlagen gerestaureerd. In 2018 werd dit werk bekroond met de prijs Robert Beaujean van de Koning Boudewijnstichting. In 2019 werd het tweemaal in de kijker gezet. Er werd onder meer een tentoonstelling gehouden in de Schatkamer van de kathedraal van Luik. En in het zog daarvan werd een internationale studiedag georganiseerd in samenwerking met het Gesellschaft für Reichskammergerichtsforschung van Wetzlar.

De akten van de studiedag zijn eindelijk gepubliceerd. De inhoudstafel van deze publicatie weerspiegelt de wetenschappelijke invloed van de studie van de processen. De akten verwijzen naar de nationale en internationale samenwerking die nodig was om dit waardevolle archief te doen heropleven: een samenwerking tussen archivarissen, geschiedkundigen, kunsthistorici, restaurateurs, uitgevers en mecenassen. Het project zou niet tot stand zijn gekomen zonder de steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Fonds Baillet Latour. De balans die na de oorlog werd opgemaakt, oogt dankzij al deze initiatieven nu heel wat optimistischer: twee derden van het archief van het Rijkskamergerecht zijn geheel of gedeeltelijk gevrijwaard en 1.400 dossiers zijn vrij raadpleegbaar.

De publicatie

De publicatie is te koop in het Rijksarchief Luik en in het Algemeen Rijksarchief. Bestellen kan via publicat@arch.be.

PUCCIO Laetizia (dir.), Les archives du Tribunal de la Chambre impériale de Wetzlar et les principautés de Liège et de Stavelot-Malmedy : Actes de la journée d’étude internationale réalisée en partenariat avec la Gesellschaft für Reichskammergerichtsforschung de Wetzlar au Trésor de Liège, le 21 octobre 2019, reeks Miscellanea Archivistica. Studia nr. 223, publicatie nr. 6539, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2024, € 10,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement