Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Eind 2014 verscheen de inventaris van het archief van het Secretariaat van koning Albert I voor de periode 1919-1924, toen Max-Léo Gérard secretaris van de koning was. In het archiefbestand zijn voornamelijk dossiers rond economische zaken en financiën terug te vinden, maar ook politieke kwesties uit de periode 1915-1918 komen aan bod.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke ‘oorlogsschadedossiers'. De dossiers bevatten een schat aan unieke en gediversifieerde informatie, die ongetwijfeld talrijke onderzoekers – zowel vakspecialisten als het grote publiek – van waarde kan zijn.

Goed anderhalf jaar geleden ging het project ‘De Archiefploegen Financiën’ van start. Drie archiefploegen van telkens twee medewerkers zijn volop bezig met de arbeidsintensieve selectie, materiële bewerking, inventarisatie en overbrenging van archieven van de Federale Overheidsdienst Financiën naar het Rijksarchief. Hoog tijd voor een update!

In 2012 viel het doek over de Rijksnormaalschool van Lier. Opgericht in 1817 ging het om het oudste openbare opleidingsinstituut voor onderwijzers in België. De inventaris van het archief van de Rijksnormaalschool van Lier, verschenen in november 2014, leent zich voor de studie van de historische pedagogiek, maar ook voor genealogisch en/of prosopografisch onderzoek.

Het Rijksarchief te Namen telt heel wat archieven van onderwijsinstellingen in zijn collectie. Met de publicatie van de inventaris van de archieven van de Rijksmiddenscholen van Namen is opnieuw een belangrijke stap gezet in de ontsluiting van deze onderwijsarchieven.

Hoe functioneerden de Belgische gevangenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het is een onderwerp waarnaar nog maar weinig onderzoek is gebeurd. Met de publicatie in november 2014 van de inventaris van de archieven van de Duitse afdeling van de strafinrichting van Merksplas kan daar verandering in komen!

Het archief van het Koninklijk Atheneum van Berchem, bewaard in het Rijksarchief te Antwerpen (Beveren), is geïnventariseerd en open voor onderzoek. Een ideale bron voor genealogisch of prosopografisch onderzoek!

In oktober 2014 verscheen het Répertoire prosopographique du personnel du bailliage de Tournai-Tournaisis (1383-1598). Ook volgende werken over Doornik en omgeving verschenen in 2014: de inventaris van de archieven van de Dienst Openbare Werken van de stad Doornik (1817) 1830-1945; en een archiefgids m.b.t. de regionale en plaatselijke overheidsinstellingen in Henegouwen en het Doornikse tijdens het ancien régime.

In november 2006 verwierf het Rijksarchief een aantal perkamenten en papieren kopieën met akten over familiebezittingen in verschillende dorpen in de buurt van Ciney. Naast Ciney zelf gaat het over Sovet, Biron, Halloy, Braibant en Achêne. Een aantal akten hebben betrekking op bezittingen gelegen in de wijk Outremeuse te Luik. De inventaris kan geraadpleegd worden in de leeszaal en zal in 2015 gepubliceerd worden.

Op 28 november 2014 stelde het Rijksarchief te Hasselt aan pers en publiek drie inventarissen voor van de archieven van de controlekantoren van het kadaster in Bilzen, Borgloon en Tongeren.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement