In 2003 kwam het Rijksarchief in contact met voormalige werknemers van de Manufacture Belge de Lampes Electriques (M.B.L.E.), een onderneming gespecialiseerd in de productie van elektrotoestellen, die afhing van Philips België. In 2006 leidden deze ontmoetingen tot de overbrenging van twee archiefbestanden: de archieven van zowel de M.B.L.E. (1911-1998) als van Philips België (1919-2004). Beide bestanden zijn intussen geïnventariseerd en klaar voor onderzoek.
In de periode 2013-2016 werden verschillende archieven van aankoopcomités overgedragen aan het Rijksarchief in het kader van het SATURN-project. Vanwege hun volume en de onoverzichtelijke staat waarin ze zich bevonden, bleven deze archieven vooralsnog onder de radar. Met de publicatie van inventarissen van archieven van aankoopcomités komt daar verandering in.
Tussen 1990 en 1992 werd een deel van het archief van FN Herstal, de bekende Belgische wapenfabriek, aan het Rijksarchief te Luik geschonken. Het gaat voornamelijk over de reclameactiviteiten van het bedrijf, maar ook de technische knowhow van de onderneming komt erin aan bod. Dit bijzonder rijke bestand is nu geïnventariseerd en ontsloten voor onderzoek.
In 2018 schonk de familie van kunstenaar Sylvain Beerens zijn archief, inclusief schetsen en tekeningen, aan het Rijksarchief te Gent. Tussen die schetsen en tekeningen zijn tientallen werken te vinden die hij maakte tijdens zijn opsluiting in de naoorlogse repressieperiode. Tijdens Erfgoeddag 2019 werden deze tekeningen voor het eerst publiek getoond. En nu is ook de inventaris van dit archief(je) uitgegeven. Alle stukken die in de inventaris staan beschreven, zijn vrij raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Gent.
In het archief van het Leenhof van Brabant, bewaard in het Rijksarchief te Brussel, bevinden zich o.a. bijna 3.000 processen die gevoerd werden tussen 1434 en 1795. Tot voor kort bestond van deze processen enkel een handgeschreven inventaris uit de 19e eeuw. Archivaris Harald Deceulaer bewerkte deze tot een nieuwe inventaris, met een uitgebreide historische inleiding, en legde ook verbanden met de procesdossiers van de Raad van Brabant.
Het jaar 2017 was een mijlpaal in de geschiedenis van de Koninklijke Munt van België. De instelling stopte dat jaar met het slaan van muntstukken en medailles, een taak die werd overgenomen door de privésector. Het begin van dit nieuwe hoofdstuk voor de Koninklijke Munt van België ging ook gepaard met een interventie van de archivarissen van het SATURN-project: op basis van een volledige archiefselectielijst selecteerden en inventariseerden ze meer dan 120 meter archief over de geschiedenis van de Koninklijke Munt. Met de publicatie van het resultaat van dit werk is het archief nu ook ontsloten voor onderzoek.
Drieënzestig steden van het voormalige graafschap Vlaanderen zijn vertegenwoordigd in dit repertorium, dat de types zegels beschrijft die tijdens de middeleeuwen werden gebruikt om diplomatieke documenten te bekrachtigen. De presentatie van de zegels per stad en per gebruiksperiode laat zien of steden wijzigingen aanbrachten in hun zegelafbeelding en zo ja, welke. Ook de context waarin de steden opereerden, wordt geduid. Die wordt immers weerspiegeld in de keuze van de beeldcomposities.
Sinds 1995 bewaart het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een van de koninginnenstukken van de bedrijfsarchieven van Vlaanderen: het archief van de Boelwerf, de voormalige scheepswerf in Temse. De voorbije jaren heeft het Rijksarchief inspanningen gedaan om het Boelwerfarchief te ontsluiten en bekend te maken bij het brede publiek. Naar aanleiding van het faillissement van de Boelwerf precies 25 jaar geleden presenteren het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren en de maritieme erfgoedvereniging Op Stoapel de gelegenheidspublicatie Made in Belgium by Boelwerf.
Bijna 20 jaar geleden stelde het toenmalige diensthoofd Alfred Minke een (tweede) bestandenoverzicht op voor het Rijksarchief te Eupen. Sindsdien is de collectie, vooral ten gevolge van de aanpassing van de archiefwet waardoor de overdrachtstermijn voor overheidsarchieven werd ingekort van 100 tot 30 jaar, aanzienlijk uitgebreid. 30 jaar Rijksarchief te Eupen vormde een mooie aanleiding om werk te maken van een geactualiseerd bestandenoverzicht.
Op 10 december 2019 werd tijdens een conferentie in de Senaat het nieuwe (dubbel)nummer van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis (BTNG) voorgesteld. Maar liefst drie verjaardagen vormen de aanleiding voor dit nummer: 50 jaar BTNG, 50 jaar Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) en 75 jaar bevrijding van België. We moesten dus niet ver zoeken voor het centrale thema van dit nummer: 75 jaar geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in België.