Het project GUARD – een acroniem voor Guarantee Unpreserved Archives Remain Documented – heeft als doel de vluchtige informatie die online en in veilingcatalogi over middeleeuwse archiefdocumenten circuleert te verzamelen, te compileren en te structureren, om ze vervolgens permanent te archiveren in een open databank.

De koloniale geschiedenis van België, Burundi, DR Congo en Rwanda beroert de gemoederen. Met het project Colonial Sources willen het Rijksarchief en het AfricaMuseum collecties en kennis over de koloniale periode en de impact ervan toegankelijker maken voor leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs. De eerste stap? Een enquête die peilt naar de huidige onderwijspraktijk. De expertise van leerkrachten is hét vertrekpunt.

Het Rijksarchief en de FOD Justitie werken al decennialang vruchtbaar samen rond archiefbeheer. Denk aan de mobiele archiefploegen van de FOD Justitie en aan de vele inventarissen van gerechtelijke archieven die het Rijksarchief uitgeeft. Recent kwamen daar drie nieuwe inventarissen bij die diverse archieven van rechtscolleges uit het ambtsgebied van het Hof van Beroep van Henegouwen beschrijven.

In ARA2 zijn er zopas twee kleinere archiefbestanden van het militair gerecht geïnventariseerd. De bestanden werpen nieuw licht op de werking van het Auditoraat-generaal in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog en op het optreden van het militair gerecht te velde bij het Belgische Vrijwilligerskorps in het “Verre Oosten” (Korea).

Het doel van deze conferentie, georganiseerd door het BRAIN-project 'WomenExile: Gendering political exile – Women’s political migrations to Belgium (1918-1958)', in samenwerking met het Forum voor Belgisch onderzoek in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis (AVG-Carhif), bestaat erin om recente ontwikkelingen in het onderzoek naar migrantenactivisten te belichten. Daarbij staan de interacties tussen gender, politiek engagement en migratie in de 20ste eeuw centraal. Hoe beïnvloedt gender het militante karakter van migratie? En wat is de impact van politiek engagement en migratie op genderrelaties en de constructie van vrouwelijkheid en mannelijkheid? Meer vragen én antwoorden op dinsdag 24 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief.
Ter afsluiting van het BRAIN-be 2.0-project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th-18th c.) organiseren het Rijksarchief Gent en de Universiteit Gent een contactdag met lezingen over het lopende onderzoek naar heerlijkheden in de Lage Landen. LORD bekijkt deze Vlaamse heerlijkheden vanuit staatsvormingsprocessen. Hoe interageerden Vlaamse heren met de vorst en met hun inwoners? Ontdek het op maandag 9 september in het Rijksarchief Gent!
In het kader van het FED-tWIN-onderzoeksprogramma Gusangira werd een onderzoeker aangeworven in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier om de archieven over Ruanda-Urundi te ontsluiten. Rwanda en Burundi stonden tot hun onafhankelijkheid op 1 juli 1962 onder Belgisch bewind, eerst als mandaatgebied onder toezicht van de Volkenbond tussen 1919 en 1945, nadien als voogdijgebied onder de Verenigde Naties. Dat België zeggenschap kreeg over Ruanda-Urundi werd vastgelegd na de Eerste Wereldoorlog, toen Duitsland zijn kolonies moest afstaan.

Misschien zegt de naam ‘Oznowicz’ je niet meteen iets, maar ‘Oz’ waarschijnlijk wel. Frank Oz, meer bepaald. En mocht ‘Frank Oz’ je nog steeds vreemd in de oren klinken, dan zullen Bert, Grover en Koekiemonster uit Sesamstraat, Miss Piggy, Fozzie Beer en Animal uit The Muppet Show of Yoda, grootmeester van de Jedi uit de Star Wars-saga, ongetwijfeld wel belletjes doen rinkelen. Frank Oz (1944) – voluit Oznowicz – is een van Amerika’s meest befaamde televisie- en filmpersoonlijkheden. Frank Oz ging de voorbije jaren op zoek naar zijn wortels in Europa, wat Aline Thomas, projectmedewerker van WOMENEXILE, inspireerde om eens na te gaan wat het Rijksarchief bewaart over de familie Oz(nowicz). Een boeiende zoektocht!

Het Debattenland is lange tijd voorwerp van dispuut geweest tussen de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Om een einde te maken aan de veelvuldige jurisdictieconflicten tussen de twee graafschappen besliste hertog Filips de Goede halverwege de 15de eeuw om beroepszaken uit het Debattenland toe te wijzen aan de (toekomstige) Grote Raad voor de Nederlanden te Mechelen. Tot voor enkele jaren maakten de acht strekkende meter procesdossiers uit het Debattenland onaangeroerd deel uit van het archief van de Grote Raad. Nu ze geïnventariseerd zijn, komt daar na 250 jaar eindelijk verandering in.

Het archief van de Dienst voor Algemene Onderrichtingen van het auditoraat-generaal bij het Militair Gerechtshof is ontsloten met een gepubliceerde inventaris. Het belang van de dossiers van deze dienst voor het onderzoek naar de vervolging van de collaboratie na de Tweede Wereldoorlog, de zgn. repressie, kan moeilijk overschat worden.
