Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
13/02/2025 - Onderzoek - Publicaties - Luik

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

De publicatie van de inventaris van het archief van de APPM betekent een flinke stap vooruit in het faciliteren van de toegang tot bronnen over de collectieve geschiedenis en de individuele lotgevallen van metissen die werden geboren tijdens de Belgische kolonisatie.  

Na de publicatie van de inventarissen van het archief van de gevangenissen van Marche-en-Famenne (2017) en Neufchâteau (2019) verscheen nu ook de inventaris van het archief van de gevangenis van Aarlen. Het bestand van 110 strekkende meter beslaat de periode 1830-2012. Het archief werd grotendeels in 2008-2009 en in 2023 naar het Rijksarchief overgebracht.   

Jarenlang heeft Claude de Moreau de Gerbehaye, inmiddels archivaris op rust, zich nauwgezet toegelegd op een gedetailleerde ontsluiting van de archieven van het Arenbergpaleis in Brussel, gewijd aan het hertogdom Aarschot en zijn domeinen onder het ancien régime. Een huzarenstukje!

De zopas geïnventariseerde archieven van het militair gerecht te velde bij de Belgische militaire basissen in Afrika werpen nieuw licht op een nog weinig gekend stukje koloniale en militaire geschiedenis: dat van de militaire basissen in Kamina, Kitona en Usumbura tussen 1951 en 1962.

Historisch onderzoek naar Duitstalig België richtte zich lange tijd op de wereldoorlogen en het interbellum. De 19de eeuw en de naoorlogse periode bleven onderbelicht. Het voorbije decennium kwam daar verandering in. Een nieuwe inventaris van het Rijksarchief Eupen zet deze trend verder.

10/12/2024 - Onderzoek - Publicaties - ARA

Het 14de deel in onze reeks Studies in Belgian History onderzoekt het proces waarbij de getitelde adel, ook gekend als de 'aristocratie', zich tussen 1600 en 1730 in de stad Brussel vestigde. De relatie tussen de aristocratie en Brussel wordt bestudeerd aan de hand van het woningtype ‘aristocratische herenwoning’.

Van 12 tot 15 november 2024 ontving het Rijksarchief een delegatie van INACO. De uitwisseling met de Congolese bezoekers over het beheer en de ontsluiting van koloniale archieven bleek bijzonder vruchtbaar. Het bezoek vormde een solide basis voor concrete toekomstige samenwerkingen die de toegang tot deze archieven verder moet verbeteren.

13/11/2024 - Onderzoek - Digitalisering - ARA

Het infrastructuurproject Artemis draait rond historische kaarten, niet alleen als unieke erfgoedobjecten die mooi zijn om naar te kijken, maar ook als bewaarders van kostbare gegevens over de evolutie van het culturele en natuurlijke landschap.

De voorbije jaren werd de leeszaal van het Rijksarchief Gent overstelpt met vragen tot inzage van de opsluitingsdossiers van het naoorlogse interneringscentrum van Lokeren. Sinds 2017 is deze archiefreeks bijna 400 keer geraadpleegd, voornamelijk door familieleden van personen die er ooit zijn opgesloten. Dit was de aanleiding om een nieuwe inventaris van het archief op te maken.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement