Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
15/01/2018 - Onderzoek

Notarisakten worden niet louter opgevraagd als bewijsstuk. Genealogen kunnen via onder meer notarisakten hun stamboom uitbouwen tot een familiegeschiedenis met een rijke historische context. Lees meer over de raadplegingsvoorwaarden en de onderzoeksmogelijkheden van notariaatsarchief.

Twee jaar lang (2015-2017) namen zes onderzoekers in het kader van het MADDLAIN-project de toegang van het publiek van het Rijksarchief/CegeSoma en van de Koninklijke Bibliotheek tot digitale informatie onder de loep. De doelstelling?  Het moderniseren van de digitale toegang tot de collecties. 2.300 externe gebruikers werden bevraagd, tientallen uren interviews afgenomen en miljoenen gegevens geanalyseerd. Tijd om de resultaten op een rijtje te zetten.

In het Rijksarchief te Saint-Hubert is 22 meter archief van de klokkengieterij Causard-Slégers dankzij een nieuwe inventaris ontsloten voor onderzoek. In meer dan 150 jaar vervaardigde de onderneming zowat 3.800 klokken voor de Belgische markt, maar vond ook afzet ver daarbuiten.

22/09/2017 - Onderzoek - Evenementen - Divers - Namen

Het Rijksarchief te Namen bewaart het archief van Studio Gilles uit Namen: een duizendtal negatieven op glasplaat, vervaardigd volgens het collodiumprocédé. In samenwerking met de vzw Archives photographiques namuroises wordt deze collectie in 2019 getoond in een tentoonstelling, maar gaan we ook op zoek naar bijkomende foto’s van Studio Gilles. Misschien vind jij er wel in een lade met oude foto’s? Nog tot 29 september 2017 organiseert het Rijksarchief te Namen alvast een voortentoonstelling over het archief van Studio Gilles.

03/08/2017 - Onderzoek - Bergen - ARA

De voorbije maanden heeft een archivaris van het Rijksarchief de archieven van de stad Chièvres onder de loep genomen om archeologische opgravingen ter plaatse te documenteren. Ze is van oordeel dat in deze archieven nog een schat aan onuitgegeven informatie te vinden is over de geschiedenis van de stad Chièvres. Intussen werden ook twee nieuwe kaarten gemaakt van Chièvres die tonen hoe de stad eruit zag in 1424 en in 1600.

13/06/2017 - Onderzoek - Publicaties

Hoe functioneert de democratische rechtsstaat wanneer zij bedreigd wordt? In welke mate zijn inbreuken op liberale, democratische waarden – zoals individuele rechten en vrijheden – verantwoord voor het overleven van de staat? Vanaf wanneer wordt de openbare veiligheid bedreigd en wie beslist over het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid? Het zijn even fundamentele als tijdloze vragen, waarop Laurence Petrone in het derde volume van onze reeks Studies in Belgian History een antwoord zoekt.

Toen het Verdrag van Versailles begin 1920 in werking trad, verkreeg België het gezag over de arrondissementen Eupen en Malmedy. Generaal Herman Baltia werd Hoge Commissaris en Gouverneur van het gebied. De activiteitenverslagen en memoires van de omstreden Baltia worden bewaard in het archief van de regering van Eupen-Malmedy (1873-1925), zopas geïnventariseerd in het Rijksarchief te Eupen.

07/03/2015 - Onderzoek - Eupen

In maart 1925 werd de wet goedgekeurd die de definitieve integratie van Eupen-Malmedy in België bekrachtigde. Daarmee nam de Belgische overheid het bestuur van 50.000 nieuwe Belgen over, en de bijbehorende taal- en integratieproblemen…  Enkele krantenartikels uit de krantencollectie van het Rijksarchief te Eupen werpen meer licht op de maartdagen van 1925 en het belang ervan voor de Duitstalige Gemeenschap van België.

24/12/2014 - Onderzoek - Inventarisatie - Luik

Op 24 december 1944 werd het Rijksarchief te Luik gebombardeerd door de Duitsers. Dag op dag 70 jaar na datum is een voorgoed verloren gewaand procesdossier teruggevonden, met een tekening en een schets van het retabel van Sint-Remaclus van Stavelot.

01/10/2014 - Digitalisering - Onderzoek - Eupen
De 'St. Vither Zeitung' is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar!

In 2013 werden de oude jaargangen van de St.Vither Zeitung gedigitaliseerd. Voortaan kan u ze ook online raadplegen. De St.Vither Zeitung rolde in 1866 de eerste keer van de persen in St. Vith en verscheen de daaropvolgende decennia onder verschillende vormen, vooraleer de krant in 1965 werd overgenomen door Grenz Echo. De St. Vither Zeitung, bewaard in het Rijksarchief te Eupen, vormt een buitengewoon rijke bron voor wie de beladen geschiedenis van de Oostkantons wil bestuderen. Klik hier voor een eeuw krantengeschiedenis!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement