Vanaf het einde van de 19de eeuw beschikte het ministerie van Openbare Werken over een fotografische dienst die de activiteiten moest vastleggen. Op die manier ontstond geleidelijk aan een immense fototheek, die vandaag wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Na de vooroorlogse foto’s zijn nu ook vele duizenden foto’s uit de periode 1940-1952 online gebracht.

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier zoekt publicaties om de bibliotheek aan te vullen. Waarom? Om archivarissen, onderzoekers en studenten te helpen bij de interpretatie en ontsluiting van het archief van het voormalige ministerie van Koloniën.

In 1999 werd een dubbele inventaris gepubliceerd van het archief van het Arenbergpaleis in Brussel over het hertogdom Aarschot en zijn domeinen tijdens het ancien régime. Enkele maanden geleden verscheen een nieuwe uitgave van de inventaris voor de heerlijkheid Aarschot.

De commissie voor schadeloosstellingen in Congo (Commission d’Indemnisation des Dommages du Congo, afgekort als CIDC) was belast met het onderzoeken van aanvragen tot vergoeding van materiële schade die Belgische kolonialen hadden geleden als gevolg van de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960. Het archief van deze weinig gekende commissie is nu geïnventariseerd.

Xavier Rousseaux (UCLouvain) en Laurence Druez (Rijksarchief Luik) geven op vrijdag 11 april 2025 in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een lezing geven over de fotografische collectie van de Technische en Wetenschappelijke politie. Het jaar 2025 markeert de honderdste verjaardag van de institutionalisering van de zogenaamde "Technische en Wetenschappelijke politie"-laboratoria. In de lezing komt deze verjaardag uitgebreid aan bod en wordt bovendien een rijk gedocumenteerde gerechtelijke zaak uit de regio Charleroi uitgelicht.
Het 4de nummer van de Revue d’Histoire liégeoise (Tijdschrift voor Luikse geschiedenis) is zopas verschenen. Het tijdschrift, dat 4 jaar geleden werd gelanceerd, is geschiedkundig van opzet en behandelt de regio Luik in brede zin.

De Vlaamse minister van Cultuur nam recent 66 oorkonden op in de Topstukkenlijst. Iets meer dan de helft van deze topstukken wordt bewaard in het Rijksarchief. Een mooie erkenning!

Zeven jaar heeft het project ‘Lokaal archief Wallonië’ nodig gehad om het verleden van de fusiegemeenten van Bons Villers te vrijwaren. Twee nieuwe inventarissen vormen voortaan de toegang tot dit verleden.

Op 12 en 19 maart geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris in het Rijksarchief Bergen, twee lezingen getiteld Les refuges d’abbayes à Mons. Biographies immobilières. Tijdens deze lezingen wordt een publicatie voorgesteld van het Bibliofiel Genootschap van België met zetel in Bergen, te verschijnen in juni 2025.
De inventaris van het archief van het Algemeen Secretariaat binnen het ministerie van Volksgezondheid en Leefmilieu geeft een bijzondere inkijk in het Belgisch gezondheids- en milieubeleid in de periode 1942-1996. Samen met twee eerder verschenen inventarissen is nu bronnenmateriaal ontsloten voor 150 jaar gezondheidsbeleid in België.
