Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het archief van Fernand Rigot, sleutelfiguur uit de geschiedenis van de Belgische documentaire

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/03/2018 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Fernand Rigot was schrijver, weerstander, ontdekkingsreiziger, filmmaker en nog veel meer. De inventaris van zijn kleurrijke archief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, is zopas van de persen gerold.

De veelzijdige Fernand Rigot (1894-1981) was achtereenvolgens schrijver, professor en filmmaker. Een groot deel van zijn loopbaan besteedde hij aan de promotie van film als educatief instrument voor de jeugd en het grote publiek in het algemeen. In 1932 reisde hij naar IJsland om een documentaire te draaien over de vissers op de Atlantische Oceaan. Als vurig verdediger van het gebruik van film voor school en opvoeding nam hij in 1946 de leiding van de cinematografische dienst van het Ministerie van Openbaar Onderwijs, de voorloper van de Cinematheek van de Federatie Wallonië-Brussel. Daar bleef hij in dienst tot 1959, steeds vurig ijverend voor de productie van documentaires. In 1946 zat hij ook in de jury van het eerste Filmfestival van Cannes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Rigot actief in het verzetsnetwerk Luc-Marc, wat er toe leidde dat hij na de oorlog een rol speelde in de epuratie in cinematografische middens.

Het archief van Rigot weerspiegelt het hele gamma aan activiteiten van deze sleutelfiguur uit de geschiedenis van de Belgische documentaire. Het archief werd geïnventariseerd door Lisa Lacroix, onderzoekster aan de universiteit van Namen, en kan vrij worden geraadpleegd in het Algemeen Rijksarchief te Brussel.  

Inventaris

De inventaris (46 blz.) is voor € 4,00 te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of kan besteld worden via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden (in pdf-formaat) door op onderstaande titel te klikken.

LACROIX Lisa, Inventaire des archives de Fernand Rigot (1915-1979), reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr. 638, publicatie 5838, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2018, € 4,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement