Het project GUARD – een acroniem voor Guarantee Unpreserved Archives Remain Documented – heeft als doel de vluchtige informatie die online en in veilingcatalogi circuleert over middeleeuwse archiefdocumenten te verzamelen, te compileren en te structureren, om ze vervolgens permanent te archiveren in een open databank.
De koloniale geschiedenis van België, Burundi, DR Congo en Rwanda beroert de gemoederen. Met het project Colonial Sources willen het Rijksarchief en het AfricaMuseum collecties en kennis over de koloniale periode en de impact ervan toegankelijker maken voor leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs. De eerste stap? Een enquête die peilt naar de huidige onderwijspraktijk. De expertise van leerkrachten is hét vertrekpunt.
Naast de digitale kopieën van parochieregisters en registers van de burgerlijke stand (tot 1920) die beschikbaar zijn op genealogie.arch.be heeft het Rijksarchief Aarlen (en alle andere Rijksarchieven) sinds kort in de leeszaal ook een verbinding met de website van de vzw Luxroots .
In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!
OPGELET! Zes maanden na de lancering van onze nieuwe genealogische website, op maandag 17 juli 2023, zullen zoals aangekondigd de huidige inventarissen (geordend per provincie en gemeente) van de gedigitaliseerde parochieregisters en registers van de burgerlijke stand offline worden gehaald. De gedigitaliseerde registers zijn vanaf dan enkel via de nieuwe genealogische website raadpleegbaar. Concreet betekent dit dat de huidige URL’s zullen verdwijnen.
De overstromingen van juli 2021 troffen heel wat archiefbewaarplaatsen in Wallonië: een wake-up call voor de archiefsector. Els Herrebout (diensthoofd van het Rijksarchief Eupen) en Michel Trigalet (diensthoofd van het Rijksarchief Luik) getuigen in deze video, gerealiseerd door FARO, over de schrikbarende situatie tijdens de zomer van 2021 en bepleiten klimaatactie vanuit de archiefsector naar de toekomst toe.
Op 19 april 2023 is minister van Staat Charles-Ferdinand Nothomb, jarenlang één van de pijlers van de Belgische politiek, op 86-jarige leeftijd overleden. In de loop der jaren ontstond een nauwe samenwerking tussen Charles-Ferdinand Nothomb en het Rijksarchief: een terugblik.
DigHiMapper betrekt het publiek bij twee belangrijke stappen in de verwerking van historische kaarten tot analyseerbare informatiebronnen. Door kaarten te ‘georefereren’ en ‘annoteren’ wordt het mogelijk landschapsevoluties in beeld te brengen en kaarten gericht te doorzoeken op plaatsnamen. Centraal in een eerste fase van dit platform staan de prachtige kaarten van de familie Arenberg, bewaard in het Algemeen Rijksarchief.
Op 8 maart 2023 vernamen we het droeve nieuws dat Pierre Hannick, ereafdelingshoofd van het Rijksarchief Aarlen, op 82-jarige leeftijd was overleden. Pierre Hannick was doctor in de Geschiedenis en werkte heel zijn loopbaan (1963-2005) bij het Rijksarchief Aarlen.
8 maart is Internationale Vrouwendag, een dag waarop wereldwijd extra (en spijtig genoeg nog steeds broodnodige) aandacht wordt gevraagd voor vrouwenrechten en de emancipatie van de vrouw. In onze archieven zijn tal van sporen te vinden van militantes van de feministische zaak. Als eerbetoon en bron van inspiratie dit portret van Vogelina Dille-Lobe (1912-1997), een geëngageerde feministe pur sang. Al in 1933 was Vogelina Lobe een voorvechtster van bewust moederschap, anticonceptie en geboortecontrole. Ze stelde ook de loonkloof tussen vrouwen en mannen aan de kaak en andere zaken die vandaag de dag nog steeds onderwerp van maatschappelijk debat zijn. Ontdek haar verhaal.