Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Van het departement Jemappes naar de provincie Henegouwen: akten van studiedag verschenen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/02/2018 - Publicaties - Onderzoek - Rijksarchief te Bergen

Zopas rolden in de drukkerij van het Algemeen Rijksarchief de akten van de studiedag Van Napoleon I naar Willem I, van het Franse Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen (1814-1815) van de persen.

In september 2015 organiseerde het Rijksarchief te Bergen samen met de provincie Henegouwen en de stad Bergen n.a.v. de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo in de Grand-Hornu de studiedag Van Napoleon I naar Willem I, van het Franse Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen (1814-1815).

De jaren 1814 en 1815 werden niet alleen gekenmerkt door militaire conflicten, maar luidden ook de overgang in naar een nieuw politiek bestel in de “Belgische provincies”. Bij de val van het Napoleontische rijk en de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werden die Belgische provincies voor 15 jaar “Hollands”, tot aan de revolutie van 1830. In 1815 ontstond ook de provincie Henegouwen, een nieuwe benaming voor wat tot dan het Franse departement Jemappes was geweest. De politieke omwentelingen hadden ook economische gevolgen, met name voor de grensregio’s waar het goederenvervoer vooral over de kanalen verliep.

Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo werd ook onderzocht wat Henegouwen uit de Franse periode van 1795 tot 1814 heeft geërfd op cultureel, artistiek en erfgoedvlak. De site Grand-Hornu, waar in die periode met steenkoolontginning werd gestart, was de symbolische plek bij uitstek om dit vraagstuk onder de loep te nemen.

De publicatie

Het Franstalige boek is te koop voor € 15,00 in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Bergen en in de Bergense boekenwinkels André Leto en Loiseau Lire. Je kan het ook bestellen via publicat@arch.be.

NIEBES Pierre-Jean (ed.), De Napoléon Ier à Guillaume Ier, de l’Empire français au Royaume des Pays-Bas, du Département de Jemappes à la Province de Hainaut (1814-1815), reeks Miscellanea Archivistica. Studia nr. 215, publicatienr. 5828, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2018, € 15,00 (+ eventuele verzendingskosten).

Inhoudsopgave

  • Préface, Tommy Leclercq (Gouverneur van de provincie Henegouwen).
  • Aperçu des institutions culturelles à Mons, chef-lieu de département, 1795-1830, René Plisnier (Universiteit van Bergen en Université libre de Bruxelles).
  • Un noble hainuyer au service de Guillaume Ier : Charles de Thiennes de Lombise (1758-1839), Pierre-Jean Niebes (Rijksarchief te Bergen).
  • Épurer les administrations au risquede « diriger une machine sans roue quelconque » ? La question du maintien des anciens fonctionnaires du régime français dans les communes et départements belges en 1814-1815, Cédric Istasse (Universiteit van Namen).
  • Panorama du bassin houiller du Couchant de Mons à la fin de l’Empire Production – sociétés – débouchés, Camille Vanbersy (vzw SAICOM).
  • 1814-1815, les écluses se ferment, François Antoine (Rijksarchief te Brussel).
  • Les réactions des exploitants charbonniers du département de Jemappes à la loi française sur les mines du 21 avril 1810, Assunta Bianchi (Universiteit van Bergen).

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement