Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het Rijksarchief te Luik

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Om het grote publiek een aanlokkelijk overzicht van het archivalisch patrimonium rond de Eerste Wereldoorlog voor te schotelen, heeft het Rijksarchief een nieuwe website op touw gezet: http://14-18-wallonie.arch.be. U vindt er een uitgebreide waaier van documenten terug: brieven, affiches, foto's, notulen, enz.

15/07/2014 - Publicaties - Luik

U wil opzoekingen doen in het Rijksarchief te Luik? Bereid uw bezoek voor aan de hand van het Archievenoverzicht van het Rijksarchief te Luik, ook te koop als e-book.

15/07/2014 - Publicaties - Luik

Het Rijksarchief te Luik bewaart tal van waardevolle archiefbestanden uit het ancien régime. Het is echter niet altijd eenvoudig een weg te vinden in dit soort archief. Het bronnenoverzicht van de overheidsinstellingen van het prinsdom Luik (980-1794) biedt een handige leidraad.

04/03/2014 - Divers

Op 27 januari 2014 trad het Koninklijk besluit in werking dat een wijziging inhoudt van de regels rond raadpleging van de bevolkings- en vreemdelingenregisters.

Wat verandert er voor u als lezer/klant/partner van het Rijksarchief?

25/04/2013 - Aanwinsten - Eupen - Luik

In april 2013 heeft het Landesarchiv van Noordrijn-Westfalen 250 akten teruggegeven die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvreemd werden uit België. Het gaat om documenten die uit bestanden van het hertogdom Limburg stammen of opgemaakt werden in de voormalige Pruisische districten Eupen en Malmedy.

In 2013 werd de inventaris van een eerste reeks van 1.600 procesdossiers van de ‘soevereine’ schepenbank van Luik ontsloten. De dossiers beslaan bijna drie eeuwen (1529-1794) en bieden tal van onderzoeksmogelijkheden.

De soevereine Raad van Limburg vormt een boeiend studieobject: zijn kort bestaan speelde zich af in een bijzonder woelige periode.

27/02/2013 - Inventarisatie - Luik

Wie aan archiefonderzoek doet, ontdekt soms vreemde zaken… In 2013 merkten archivarissen van het Rijksarchief te Luik in het archiefbestand van het Ourthedepartement twee staaltjes wol en laken op van een merinoschaap, een van de bekendste schapenrassen ter wereld.

Het Rijksarchief te Luik bewaart meer dan 220 meter archief van de staalondernemingen uit het Luikse bekken, waaronder dat van Cockerill Sambre. Een archiefgids en verschillende inventarissen bieden een handige leidraad voor opzoekingen in dit archief.

Het Rijksarchief publiceerde in 2012 een dossier met praktische raadgevingen voor het beheer van de archieven van kerkfabrieken en van parochies in Wallonië. Kerkfabrieken zijn openbare instellingen en de documenten die ze aanmaken en bewaren vallen onder het toezicht van het Rijksarchief (archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009 en aangevuld door de koninklijke besluiten van 18 augustus 2009). Parochies daarentegen zijn privéorganisaties die hun archief aan het Rijksarchief kunnen schenken of in bewaring geven.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement