In het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap was het Rijksarchief tijdens de laatste week van mei organisator/host van vier Europese archiefmeetings: het DLM Forum, de EAG (European Archives Group), de EBNA (European Board of National Archivists) en de APEF-ledenvergadering (Archives Portal Europe Foundation).

Op deze studiedag, een organisatie van het Rijksarchief Leuven en de provincie Vlaams-Brabant, gidsen experten je door de geschiedenis van het naoorlogs modernisme in Vlaams-Brabant, met oog voor recente onderzoeksvragen en relevant bronnenmateriaal. Enkele gevalstudies – van Leuvense deelgemeenten over Herent tot Tervuren – belichten praktijken van waardering, ontsluiting en restauratie van modernistische wijken en gebouwen. Bovendien krijg je vanuit een Kempens project inzichten over het verduurzamen van modernistisch erfgoed binnen huidige maatschappelijke uitdagingen.
De zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis vindt plaats op woensdag 25 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Deze studiedag biedt aan alle geïnteresseerden in de geschiedenis van migratie in België, zowel uit de academische wereld als daarbuiten, de gelegenheid elkaar te ontmoeten en de laatste bevindingen van lopend of afgerond onderzoek, projecten en initiatieven te delen. Nog tot 1 juni kan je ons voorstellen bezorgen voor een bijdrage.

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Die vernielingen waren het gevolg van militaire acties in de periode 1940-1944 (gevechten en bombardementen), sabotagedaden door het verzet, opeisingen door de bezetter of plunderingen door de oorlogvoerende legers en door burgers. Deze studiedag die het Rijksarchief Bergen samen met het Mons Memorial Museum organiseert, wil de problematiek rond oorlogsschade en wederopbouw onder de loep nemen, en dit op basis van het rijke archiefbestand dat hierover wordt bewaard in het Rijksarchief Bergen.
In het kader van Erfgoeddag werd een tentoonstelling samengesteld die licht werpt op middeleeuwse sporen van thuis en huiselijkheid, en op de bijzondere collecties charters die na heel wat omzwervingen doorheen de geschiedenis vandaag ‘thuis’ zijn in het Gentse Rijksarchief. De tentoonstelling blijft nog tot 27 juni 2024 te bezichtigen in de leeszaal van het Rijksarchief Gent, tijdens de reguliere openingsuren.
Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Vanaf de zomer van 1940, maar vooral na de bevrijding in september 1944, konden Belgische burgers die schade hadden geleden een herstelaanvraag indienen. De procedures die daarvoor waren uitgewerkt, hebben geleid tot de aanmaak van een gigantische hoeveelheid dossiers. De tentoonstelling wil een illustratie bieden van de rijkdom van deze dossiers en van hun belang voor vele domeinen van de geschiedenis. Vijf steden in en rond Henegouwen krijgen bijzondere aandacht: Charleroi, La Louvière, Bergen, Saint-Ghislain en Doornik. Deze keuze wordt gerechtvaardigd door de omvang van de schade die deze steden hebben geleden, voornamelijk in mei 1940 en de lente van 1944.
In september liep Anne Jacquemin, archivaris in het Rijksarchief Luik, drie weken stage in Parijs. Ze nam er samen met twintig andere archivarissen deel aan de internationale technische archiefstage die jaarlijks wordt georganiseerd door het Frans Instituut voor Nationaal Erfgoed. Het doel? Samenwerkingsverbanden en wederzijdse ondersteuning tussen professionals en archiefinstellingen bevorderen en versterken!

Uit welke huiden werden de manuscripten vervaardigd die in de middeleeuwen in Orval werden bewaard? Was er doorheen de tijd een evolutie in de keuze van de dragers? Kunnen verschillen worden gevonden tussen de handschriften die ter plaatse werden gemaakt en deze die de abdij verwierf door aankoop of schenking? Kan een verband worden gevonden tussen de materiële kenmerken of de inhoud van de boekwerken en het type huid dat werd gebruikt? Tot zover enkele van de vragen die aan bod zullen komen tijdens deze herfstlezing in het Rijksarchief Aarlen.
Hou je klaar om dinsdagnamiddag 10 oktober in het CegeSoma interactief aan de slag te gaan met oude kaarten! Na een korte intro die je wegwijs maakt in een aantal belangrijke aspecten van historisch GIS zal je zelf, op je eigen laptop, een oude kaart 'georefereren' en kan je deelnemen aan een groepsdiscussie. Na de workshop (max. 20 deelnemers - VOLZET) volgt de boekvoorstelling (max. 60 deelnemers) van het pas verschenen Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie. Meld je vanaf nu aan!