In 2024 wordt de 300ste verjaardag gevierd van ‘Saint-Gilles’ in Namen, het gebouw waar vandaag het Waals parlement zetelt. Op initiatief van het Rijksarchief Namen werden naar aanleiding van deze verjaardag twee wetenschappelijke studies uitgevoerd. Een drieledige tentoonstelling onthult nog tot half januari de onderzoeksresultaten.
Het doel van deze conferentie, georganiseerd door het BRAIN-project 'WomenExile: Gendering political exile – Women’s political migrations to Belgium (1918-1958)', in samenwerking met het Forum voor Belgisch onderzoek in vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis (AVG-Carhif), bestaat erin om recente ontwikkelingen in het onderzoek naar migrantenactivisten te belichten. Daarbij staan de interacties tussen gender, politiek engagement en migratie in de 20ste eeuw centraal. Hoe beïnvloedt gender het militante karakter van migratie? En wat is de impact van politiek engagement en migratie op genderrelaties en de constructie van vrouwelijkheid en mannelijkheid? Meer vragen én antwoorden op dinsdag 24 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief.
Ter afsluiting van het BRAIN-be 2.0-project LORD (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th-18th c.) organiseren het Rijksarchief Gent en de Universiteit Gent een contactdag met lezingen over het lopende onderzoek naar heerlijkheden in de Lage Landen. LORD bekijkt deze Vlaamse heerlijkheden vanuit staatsvormingsprocessen. Hoe interageerden Vlaamse heren met de vorst en met hun inwoners? Ontdek het op maandag 9 september in het Rijksarchief Gent!
Op zaterdag 19 oktober 2024 is het Rijksarchief Brugge plaats van afspraak voor de tweede editie van de Dag van het West-Vlaamse Onderzoek. Heb je interesse in lokale geschiedenis? Wil je jezelf verdiepen in het erfgoed van jouw gemeente, maar weet je niet waar te beginnen? Of zoek je inspiratie voor nieuwe projecten? Ontmoet gelijkgestemden en laat je inspireren. Iedereen met een hart voor historisch, archeologisch en kunstwetenschappelijk onderzoek is welkom!
Op woensdag 25 september 2024 vindt in het Algemeen Rijksarchief in Brussel de zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis plaats. Zowel academische bijdragen als postersessies zullen heel uiteenlopende aspecten van de migratiegeschiedenis toelichten. De dag wordt afgesloten met een debat over de plaats van vrouwen binnen migratiegeschiedenis.
In het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap was het Rijksarchief tijdens de laatste week van mei organisator/host van vier Europese archiefmeetings: het DLM Forum, de EAG (European Archives Group), de EBNA (European Board of National Archivists) en de APEF-ledenvergadering (Archives Portal Europe Foundation).

Op deze studiedag, een organisatie van het Rijksarchief Leuven en de provincie Vlaams-Brabant, gidsen experten je door de geschiedenis van het naoorlogs modernisme in Vlaams-Brabant, met oog voor recente onderzoeksvragen en relevant bronnenmateriaal. Enkele gevalstudies – van Leuvense deelgemeenten over Herent tot Tervuren – belichten praktijken van waardering, ontsluiting en restauratie van modernistische wijken en gebouwen. Bovendien krijg je vanuit een Kempens project inzichten over het verduurzamen van modernistisch erfgoed binnen huidige maatschappelijke uitdagingen.
De zevende editie van de Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis vindt plaats op woensdag 25 september 2024 in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Deze studiedag biedt aan alle geïnteresseerden in de geschiedenis van migratie in België, zowel uit de academische wereld als daarbuiten, de gelegenheid elkaar te ontmoeten en de laatste bevindingen van lopend of afgerond onderzoek, projecten en initiatieven te delen. Nog tot 1 juni kan je ons voorstellen bezorgen voor een bijdrage.

Tussen 1940 en 1945 werden in Henegouwen bijna 47.000 gebouwen vernield of beschadigd, hetzij iets minder dan 10% van het totaal van de panden die in 1939 bestonden. Die vernielingen waren het gevolg van militaire acties in de periode 1940-1944 (gevechten en bombardementen), sabotagedaden door het verzet, opeisingen door de bezetter of plunderingen door de oorlogvoerende legers en door burgers. Deze studiedag die het Rijksarchief Bergen samen met het Mons Memorial Museum organiseert, wil de problematiek rond oorlogsschade en wederopbouw onder de loep nemen, en dit op basis van het rijke archiefbestand dat hierover wordt bewaard in het Rijksarchief Bergen.
In het kader van Erfgoeddag werd een tentoonstelling samengesteld die licht werpt op middeleeuwse sporen van thuis en huiselijkheid, en op de bijzondere collecties charters die na heel wat omzwervingen doorheen de geschiedenis vandaag ‘thuis’ zijn in het Gentse Rijksarchief. De tentoonstelling blijft nog tot 27 juni 2024 te bezichtigen in de leeszaal van het Rijksarchief Gent, tijdens de reguliere openingsuren.