In het kader van de honderdste verjaardag van de Wapenstilstand van de Groote Oorlog kan je elke dag van november 2018 op de Facebook-pagina van het Rijksarchief kennismaken met een van de aspecten van dit gruwelijke conflict. Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen talrijke archiefbestanden over de Eerste Wereldoorlog.
Van 27 juli tot 11 november 2018 organiseren het Rijksarchief te Namen en de vzw Archives Photographiques Namuroises de tentoonstelling Namen bezet en bevrijd - Een fotogetuigenis (1914-1920). Op de tentoonstelling zijn talrijke onuitgegeven foto’s van Namen te zien uit de periode van de Duitse bezetting tot en met de herdenking van de bevrijding in 1920. Vrije toegang van dinsdag tot vrijdag van 9.00u tot 16.30u. De expo is ook te bezoeken op zaterdag 10 november 2018 en op zondag 11 november 2018, telkens van 9.00u tot 16.00u.
Op 19 november 2018 nodigt het CegeSoma je uit om mee de balans op te maken van vier jaar van herdenkingen rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België. Boeken en tijdschriften hebben de voorbije jaren nieuwe onderzoeksperspectieven geopend. Het CegeSoma wil je graag laten kennismaken met een aantal van deze publicaties (en hun auteurs), waarvan sommige de rechtstreekse neerslag vormen van onderzoeksprojecten binnen het Rijksarchief. Dé gelegenheid om in debat te treden met specialisten van de Groote Oorlog uit de drie taalgemeenschappen van ons land!
De Leuvense najaarslezing 2018 gaat over verleden, heden en toekomst van historische hoeves in de provincie Vlaams-Brabant. In een eerste luik wordt aandacht besteed aan de evoluties van de architectuur van hoeves en hun inplanting in het landschap sinds de 16e eeuw. In een tweede luik wordt vooral gekeken naar de uitdagingen bij de restauratie en herbestemming van hoeves. Welke rol spelen erfgoedwaarde en historische kennis bij ingrepen om historische hoeves aan nieuwe functies aan te passen? En hoe past dit in het huidige beleid rond plattelandsontwikkeling? Op deze najaarslezing laten historici, geografen, heemkundigen en eigenaars je kennismaken met de theorie en praktijk van de studie en het beheer van historische boerderijgebouwen.
In 2011 schonk Henri Vernes, pseudoniem van Charles Dewisme, zijn literair archief aan het Rijksarchief te Doornik. Op 16 oktober 2018 wordt de geestelijke vader van Bob Morane, geboren in Ath, 100 jaar! Voor die gelegenheid wordt in samenwerking met het Rijksarchief te Doornik een permanente tentoonstelling opgezet in het Musée de Folklore et des Imaginaires van Doornik.

Sinds 26 september 2018 en nog tot 6 januari 2019 loopt in het Museum BELvue de tentoonstelling Brussel, november 1918, een initiatief van het CegeSoma. De expo wil de laatste oorlogsmaanden en de eerste vredesmaanden in de stad Brussel tot leven wekken. De voorbije jaren stonden de bezettingsjaren centraal in de diverse herdenkingsevenementen. Nu is de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de overgang van oorlog naar vrede.
In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de 19de eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Maar hoe vind je de weg in deze massa informatie? Het Rijksarchief en Heemkunde Vlaanderen peilden via een enquête naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die zij naar voor schoven, kan je in de loop van oktober-november 2018 via een workshopreeks in het Antwerpse FelixArchief leren kennen. Omdat de eerste reeks al snel volzet was, is nu een tweede reeks workshops toegevoegd! Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 25 deelnemers/reeks).
Het Rijksarchief te Gent en Archief Gent (Stads- en OCMW-archief Gent) organiseren op maandag 1 oktober 2018 de 35e editie van het Vlaams-Zeeuws Archivarissenoverleg. Het thema dit jaar is ‘Verhuizen/Reorganiseren’. Zo delen de archivarissen van het Rijksarchief te Gent onder meer hun ervaringen over de verhuis van de collecties van het Rijksarchief in Oost-Vlaanderen vanuit het Rijksarchief te Gent in het Duivelsteen en vanuit het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren naar de nieuwbouw van het Rijksarchief te Gent in de Bagattenstraat.
Als medeauteur van een werk over het protestants erfgoed van Wallonië geeft Laurence Druez (Rijksarchief te Luik) op zaterdag 8 september 2018 om 18.30u in Grand-Wasmes (Colfontaine) een lezing over ‘De protestantse tempels in Wallonië, getuigen van een levendige religieuze minderheid’. Op dinsdag 25 september 2018 om 14.00u volgt aan de seniorenuniversiteit van Fléron een lezing over de oorsprong en de identiteit van het Belgisch protestantisme.