Nog tot 14 oktober 2018 is in het Stadsmuseum van Lokeren een expo over het interneringskamp van Lokeren te bezoeken. In het kamp van Lokeren, het best gedocumenteerde 'zwartenkamp' in Vlaanderen, werden meer dan 20.000 (vermeende) collaborateurs vastgehouden. Het CegeSoma en het Rijksarchief te Gent werkten mee aan de wetenschappelijke ondersteuning van de expo en nemen deel aan het debat op 9 maart 2018 over de betekenis van interneringscentra zoals dat van Lokeren in een nationale en internationale context.
Op woensdag 7 maart 2018 om 18.00u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, in de kapel Saint-Maur te Luik (Cointe) een lezing getiteld L’architecture et le culte protestant en région liégeoise. Les temples comme témoins d’une identité complexe. Ze benadert de protestantse tempels als getuigen van een complexe identiteit.
Op zaterdag 3 maart 2018 om 13.30u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik in zaal Saint-Georges in Bergen een lezing over het protestantisme in Bergen en de Borinage als een complexe religieuze minderheid. De lezing kadert binnen de Henegouwse boekenbeurs Hai’nos livres. Laurence Druez is heel het weekend (3 en 4 maart 2018, van 12.45u tot 18u) aanwezig op de boekenbeurs om haar boek over het protestants erfgoed in Wallonië te signeren.
Op donderdag 8 en vrijdag 9 februari 2018 neemt het Rijksarchief deel aan het “Salon des Mandataires” in Marche-en-Famenne, hét ontmoetingsmoment voor de Waalse overheidssector. Het Rijksarchief stelt er zijn knowhow voor i.v.m. het vrijwaren en valoriseren van lokaal archivalisch erfgoed, en meer bepaald de activiteiten die worden ontplooid in het kader van het project Archives locales de Wallonie. Lokale mandatarissen worden dus zeker verwacht aan stand 5B08!
Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de Duitse bezetter strikte maatregelen om de weerstand van de bevolking de kop in te drukken en pers en fotografie te controleren. Maar ook tijdens de volgende honderd jaar waren censuur en manipulatie van tekst en beeld nooit helemaal uit de lucht. Een tentoonstelling in het Rijksarchief te Namen wil aan de hand van het werk van hedendaagse kunstenaars de herinnering hieraan levendig houden. De tentoonstelling is verlengd en is nog tot 23 februari 2018 te bezoeken!
November is traditioneel een maand van herinneringsrituelen. In samenwerking met het Rijksarchief te Eupen organiseerde het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap op 12 november 2017 een matinee (voorstelling tentoonstelling en boekvoorstelling) gewijd aan het leven van en de herinnering aan de soldaten uit de Oostkantons die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De matinee was tevens de aanzet voor een reeks evenementen in 2019 rond nationaliteitswijzigingen als gevolg van het Verdrag van Versailles en rond honderd jaar Duitstalige Gemeenschap in België.
De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op zaterdagnamiddag 25 november 2017 de zesde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 'Misdaad'. Laat je onder meer inwijden in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief te Gent!
Het Rijksarchief te Eupen is op zaterdag 5 november 2017 met een grote stand aanwezig op een genealogiedag in Eynatten. Je ontdekt er hoe een stamboom kan worden aangevuld met behulp van heemkundige informatie en gegevens over het leven van onze voorouders uit de archieven van het Rijksarchief. Grijp je kans om al je genealogische vragen af te vuren!
Sinds 2014 is het Rijksarchief een actieve partner van het BRAIN-project HECTOR, dat de overgang naar een betrouwbaar, veilig en efficiënt e-government helpt faciliteren. Het internationaal colloquium Trust (in) the Digital Transition biedt een stand van zaken van het onderzoek en de resultaten van het HECTOR-project, maar het opzet is breder dan dat. Het colloquium is dé gelegenheid voor Belgische en buitenlandse specialisten om van gedachten te wisselen over de digital turn die volop aan de gang is. Afspraak op woensdag 29 november 2017 in het Paleis der Academiën in Brussel.
De tentoonstelling ‘Gastvrij Brussel?’ vertelt hoe de hoofdstad van België sinds 1830 is geëvolueerd naar een wereldstad die 180 nationaliteiten herbergt. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Plaats van afspraak? Het Joods Museum van België, van 13 oktober 2017 tot 18 maart 2018.