Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
13/12/2016 - Digitalisering - Divers - Namen
Virtuele tentoonstelling rond armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu

Van 27 augustus tot 30 oktober 2016 was in het Rijksarchief te Namen de tentoonstelling 'Pauvres de nous. Armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu' te bezoeken. De expo gemist? Grijp je herkansing met de virtuele versie!

  Virtuele tentoonstelling Pauvre de nous. Armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu

28/10/2016 - Divers - Hasselt

Aan het rijtje 'wolvenoren', 'staaltjes wol en laken', 'gescheurde speelkaarten' en een '18de-eeuws mes', kan sinds kort het woord 'duivenpootjes' worden toegevoegd. Benieuwd hoe deze pootjes in een dossier van het Hasseltse parket terechtkwamen, bewaard in het Rijksarchief te Hasselt?

Sébastien en Fiona vertellen over de digitale omslag bij de federale administraties (VIDEO)

De digitale omslag is alomtegenwoordig, in alle sectoren, en dus ook binnen overheidsdiensten. De gevolgen hiervan voor de archiefsector in het algemeen en voor het Rijksarchief in het bijzonder zijn groot. Het HECTOR-project is één van de initiatieven om de overgang naar een betrouwbaar, veilig en efficiënt e-government te bevorderen. Hector staat voor ‘Hybrid Electronic Curation, Transformation and Organization of Records’. Het doel? Modellen aanreiken aan administraties voor de verwerking, organisatie en bewaring van hybride documenten (documenten die zowel op papier als digitaal in omloop zijn). Complexe materie, maar Sébastien en Fiona leggen het bevattelijk uit in onze nieuwe projectvideo!

 Klik hier om de projectvideo over HECTOR te bekijken

21/09/2016 - Divers - Kortrijk

450 jaar geleden, in 1566, barstte in het Noord-Franse Steenvoorde en de Westhoek de Beeldenstorm los. Niet alleen kerken en kloosters moesten het ontgelden, ook vele geestelijken lieten het leven. Grote “boosdoener” was Jan Camerlynck, de aanvoerder van de bosgeuzen. Het dossier van zijn proces, bewaard in het Rijksarchief te Kortrijk, getuigt van zijn vele gruweldaden.

Vrijwilliger in het Rijksarchief? Bekijk het filmpje en krijg de smaak te pakken!

De vrijwilligers van het Rijksarchief zetten zich via projecten zoals Demogen en Notarius dag in dag uit enthousiast in om eindeloze reeksen genealogische bronnen en notarisakten te analyseren en in te voeren in databanken. Het resultaat van hun werk wordt verwerkt in de zoekrobot Zoeken naar Personen en geraadpleegd door genealogen in binnen- en buitenland. Ook voor het wetenschappelijk onderzoek is de verzameling van “new data” van onschatbare waarde. Bekijk het filmpje waarin enkele vrijwilligers zelf uitleggen hoe ze te werk gaan en waarin voor hen de waarde van hun monnikenwerk schuilt. Professor Koen Matthijs van de KU Leuven licht op zijn beurt toe hoe dataverzameling cruciaal is voor zijn vakgebied, de historische demografie.

 Klik hier om het filmpje over de vrijwilligers van het Rijksarchief te bekijken.

03/09/2016 - Divers - Bergen

Op 3 september 1666 werd in het dorp Charnoy (vandaag de stad Charleroi) gestart met de bouw van een vesting. De parochieregisters uit het ancien régime die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen bevatten een uniek document uit deze periode over de geschiedenis van Charleroi.

02/09/2016 - Inventarisatie - Divers - Kortrijk

Een medewerker van het Rijksarchief Kortrijk treft een mes aan in een 18e-eeuws procesdossier. Het zou het begin van een misdaadthriller kunnen zijn, maar het overkwam Hannah onlangs echt bij het (her)inventariseren van het familiearchief Descantons de Montblanc (de Plotho)!

19/07/2016 - Divers - CegeSoma
Website van Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis vernieuwd

De website van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis – hét referentietijdschrift voor Belgische hedendaagse geschiedenis, uitgegeven door het CegeSoma – is volledig vernieuwd. Via de nieuwe zoekfuncties kan je online honderden artikels en recensies over de meest diverse thema’s opzoeken. Binnen de BTNG-bijdragen die vanaf 2012 verschenen, kan je zelfs op trefwoord zoeken. Tijdschrift en website zijn onmisbare werkinstrumenten voor wie, in België en het buitenland, interesse heeft voor de academische historiografie en het maatschappelijk debat over de hedendaagse geschiedenis van België. Klik hier om naar de nieuwe BTNG-website te gaan.

07/07/2016 - Digitalisering - Divers
Instructiefilmpje over de zoekrobotten van het Rijksarchief online!

Het Rijksarchief bewaart meer dan 315 kilometer archief. Jaarlijks komt daar, na selectie, meer dan 10 km bij. Hoe begin je te zoeken in die onvoorstelbare berg informatie? Hét werkinstrument om je op weg te helpen is de zoekwebsite http://search.arch.be. In deze instructievideo krijg je, na een korte voorstelling van het Rijksarchief, heel concrete tips over hoe je het maximale uit de zoekrobotten van het Rijksarchief kan halen.

 Klik hier om de instructievideo te bekijken via YouTube

29/05/2016 - Divers - ARA
IMMIBEL: projectwebsite gelanceerd

Het project IMMIBEL is een BRAIN-project dat aan de hand van inter- en cross-disciplinair onderzoek peilt naar de schaal, de chronologie en de aard van de 19de eeuwse migratie naar België. Specifieke aandacht gaat uit naar de politieke, economische, sociale en culturele dimensies van de wisselwerking tussen vreemdelingen en verschillende lagen van de Belgische samenleving. De periode van onderzoek (1840-1890) was een uitzonderlijke periode in de Europese en Belgische geschiedenis, gekenmerkt door opwaartse mobiliteit en toenemende economische integratie. Het opkomen van de ‘moderne natiestaat’ verbreedde de kloof tussen binnen- en buitenland. Projectmedewerkers van IMMIBEL hebben zopas een website online gebracht waar je het project van zeer dichtbij kan volgen!

 Klik hier om naar de IMMIBEL-website te gaan

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement