Update van de parochieregisters! Er zijn duizenden nieuwe scans beschikbaar via onze zoekrobot, waaronder registers van Izegem, Menen, Meulebeke, Ronse, Tielt, Werken, Oudenaarde, Roeselare, Wervik, Herne, Sint-Pieters-Kapelle, Waimes, Zele, Herfelingen, Donceel, Angleur, Denderleeuw, Hergenrath, en Gent. Daarnaast werden alle foutmeldingen van de laatste twee jaar gecontroleerd en aangepast. Er zijn nu 27.803 registers of 5.705.858 pagina’s beschikbaar! De update van de burgerlijke stand is voorzien voor begin april. Blijf op de hoogte via de website of via Facebook.
Nog tot 14 oktober 2018 is in het Stadsmuseum van Lokeren een expo over het interneringskamp van Lokeren te bezoeken. In het kamp van Lokeren, het best gedocumenteerde 'zwartenkamp' in Vlaanderen, werden meer dan 20.000 (vermeende) collaborateurs vastgehouden. Het CegeSoma en het Rijksarchief te Gent werkten mee aan de wetenschappelijke ondersteuning van de expo en nemen deel aan het debat op 9 maart 2018 over de betekenis van interneringscentra zoals dat van Lokeren in een nationale en internationale context.
Vanaf midden maart 2018 wordt voor het aanvragen van documenten in onze leeszalen een nieuwe interface in gebruik genomen. De aanvraag wordt hiermee gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. De vernieuwing kadert binnen de lancering van een nieuw archiefbeheersysteem.

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

Het Fonds Baillet Latour steunt, via de Koning Boudewijnstichting, de bewaring, valorisatie en restauratie van belangrijk Belgisch erfgoed. Recent bevestigde het Fonds de financiële ondersteuning van twee nieuwe projecten van het Rijksarchief: de restauratie, digitalisering, ontsluiting en valorisatie van de oorkondenschat van de Graven van Vlaanderen (1086-1559), bewaard in het Rijksarchief te Gent, en de restauratie en valorisatie van de Leuvense universiteitsmatrikels (1453-1794), bewaard in het Rijksarchief te Leuven.

Wie het kleine niet eert… Het afgelopen jaar verschenen in de reeks inventarissen van het Rijksarchief te Gent vijf nieuwe toegangen op heerlijkheidsarchief(jes) uit het ancien régime, samen goed voor 140 bestanddeelnummers, 2 strekkende meter archief en een onschatbare waarde aan extra contextinformatie.

De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op zaterdagnamiddag 25 november 2017 de zesde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 'Misdaad'. Laat je onder meer inwijden in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief te Gent!
‘Hoe lang moeten we deze documenten bewaren?’ is de meest gestelde vraag aan de archivaris of informatiebeheerder. Het antwoord zit vervat in administratieve, juridische of historisch-wetenschappelijke redenen die worden gebundeld in een selectielijst. Steden en gemeenten in Vlaanderen hebben sinds kort een nieuwe versie ter beschikking van de selectielijst voor hun archieven.

Zo'n half miljoen Belgen – Vlamingen, Brusselaars en Walen – hebben een familielid dat 'fout' was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opa, oma, vader, moeder, oom of tante. Aanvankelijk zijn er ruim 400.000 dossiers van collaborateurs. Zo'n 100.000 burgers krijgen ook effectief een straf voor het meewerken met nazi-Duitsland: van terechtstelling over vrijheidsberoving tot verlies van rechten. Kleinkinderen en andere familieleden gaan vandaag meer en meer op zoek naar de juiste toedracht van de feiten om dat verleden een plaats te geven. In Was opa een nazi? reiken oorlogshistorici en archivarissen de sleutels aan voor de zoektocht naar het vaak onuitgesproken oorlogsverleden. De bronnengids, op 13 september 2017 onder ruime persbelangstelling voorgesteld in het CegeSoma, is het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit Gent, de ULB en het Rijksarchief/CegeSoma.

Hoe herberg je 40 km archief op 10.777 m²? Bekijk tijdens de Dag van de Architectuur op 10 september 2017 het Rijksarchief te Gent eens met een andere bril op. Architecten Robbrecht en Daem ontwierpen de nieuwbouw in de Bagattenstraat, in gebruik genomen in 2015. Je kan het gebouw vrij bezoeken of aansluiten bij een rondleiding achter de schermen. Rondleidingen (duur: 30 minuten) zijn gratis en starten ieder half uur, doorlopend van 10u tot 15u30. Inschrijven is niet nodig.
