Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het Rijksarchief te Gent

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

In 2018 schonk de familie van kunstenaar Sylvain Beerens zijn archief, inclusief schetsen en tekeningen, aan het Rijksarchief te Gent. Tussen die schetsen en tekeningen zijn tientallen werken te vinden die hij maakte tijdens zijn opsluiting in de naoorlogse repressieperiode. Tijdens Erfgoeddag 2019 werden deze tekeningen voor het eerst publiek getoond. En nu is ook de inventaris van dit archief(je) uitgegeven. Alle stukken die in de inventaris staan beschreven, zijn vrij raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Gent.

03/12/2019 - Divers - Gent

Op 14 november 2019 werd bekendgemaakt dat de dodenrol van de Gentse Sint-Baafsabdij uit 1406 is beschermd als Vlaams topstuk. Deze indrukwekkende rol – in totaal 30 meter lang en versierd met een prachtige miniatuur – maakt deel uit van het archief van Sint-Baafs en bisdom Gent en wordt bewaard in de Sint-Baafskathedraal. Het Rijksarchief te Gent bewaart een gelijkaardige rol – die eveneens deel uitmaakt van het archiefbestand van het bisdom – uit 1508. Ook van die andere grote Gentse abdij, Sint-Pieters, bewaart het Rijksarchief te Gent een dodenrol (uit 1399).

De inventaris van het archief van de abdij van Roosenberg te Waasmunster, die op 16 oktober 2019 wordt voorgesteld in de abdij in kwestie, brengt niet minder dan acht eeuwen religieuze, sociaaleconomische, maar vooral ook Wase én vrouwengeschiedenis voor onderzoekers binnen handbereik.

30/08/2019 - Archiefbeheer - Publicaties

De Waalse gemeentebesturen krijgen een langverwachte nieuwe archiefselectielijst ter beschikking. Het gaat om een inhoudelijke en vormelijke herziening en aanpassing van een oudere selectielijst die sinds 2005 niet meer herwerkt was. Ook aan Vlaamse zijde is een geactualiseerde versie van de archiefselectielijst voor gemeentearchief beschikbaar, goedgekeurd op 1 juni 2019.

27/08/2019 - Archiefbeheer - Publicaties
Jaarverslag 2018 over het Archieftoezicht

Het Rijksarchief oefent toezicht uit op het archief- en informatiebeheer van de federale overheid. Daartoe publiceren we richtlijnen en aanbevelingen, verrichten we controlebezoeken en stellen archiefselectielijsten op. Dit zijn overzichten van archiefbescheiden met aanduiding van wat op termijn vernietigd, dan wel naar het Rijksarchief moet worden overgebracht. We verzorgen ook opleidingen voor ambtenaren en verlenen advies bij de bouw en inrichting van archiefruimtes. Welke concrete acties we in 2018 ondernamen om deze missie vorm te geven, lees je in het jaarverslag 'Archieftoezicht' dat nu online staat. De conclusie? Het Rijksarchief vraagt bijkomende mensen en middelen om haar wettelijke toezichtstaak en adviesfunctie naar behoren te kunnen uitoefenen...

05/07/2019 - Inventarisatie - Gent

De archieven met betrekking tot militie van de provincie Oost-Vlaanderen vormen een belangrijke bron van informatie voor heemkundigen en genealogen. Bronnen in verband met oproeping, dienstweigering, desertie, … bieden een schat aan informatie over personen afkomstig uit de hele provincie. Helaas is de ontsluitingstoestand van deze bronnen op dit moment ontoereikend. Het Rijksarchief te Gent doet een warme oproep aan vrijwilligers om hierin verandering te brengen.

05/07/2019 - Restauratie - Gent - ARA

In januari 2019 kondigde het Rijksarchief te Gent een groot avontuur aan: een eerste lot van de chartercollectie van de Graven van Vlaanderen (fondsen “Saint-Genois” en “Oostenrijks Fonds”) vertrok toen naar Nederland voor restauratie en herverpakking. Tijd voor een update.

17/06/2019 - Evenementen - Gent
Middeleeuws cartularium van Boudelo naar Koksijde

Altijd al willen weten hoe middeleeuwse monniken er in slaagden imposante abdijen uit de grond te stampen? In “Bouwen voor de eeuwigheid”, de nieuwe tentoonstelling van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde, wordt op zoek gegaan naar de sporen van de abten en ambachtslui achter de plannen, waaronder een cartularium uit het Rijksarchief te Gent van de abdij van Boudelo. Het cartularium bevat een oorkonde uit 1223 van gravin Johanna van Constantinopel, waarin de oudste vermelding van baksteen in Vlaanderen voorkomt.

14/06/2019 - Evenementen - Gent
40.789 bezoekers maakten kennis met ‘archieven van de misdaad’

De tentoonstelling ‘Het museum van de misdaad’ in het STAM in Gent is afgeklokt op meer dan 40.000 bezoekers: een talrijk, divers en enthousiast publiek dat onder meer kennis maakte met de archiefdocumenten die het Rijksarchief voor deze expo selecteerde. De archieven keren terug naar het Rijksarchief te Gent, de objecten naar de federale politie. Bedankt voor de fijne samenwerking, STAM-team!

23/05/2019
Jaarverslag 2018

269 personeelsleden, ruim 8 km nieuw verworven archief (wat het totaal op 345 km beheerd archief brengt), 656 inspectiebezoeken, 135 publicaties, ... Jaarcijfers zijn voor elke organisatie cruciaal. Ze zorgen voor interne duidelijkheid, maar veruitwendigen daarnaast op transparante wijze hoe de organisatie het voorbije jaar zijn missie en taken vormgaf. Data helpen verantwoording af te leggen naar beheersorganen toe en kunnen ingezet worden om op het beleid te wegen. Op welke domeinen gaan we voor- of achteruit? Ontdek het in het Jaarverslag 2018!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement