Alle leeszalen van het Rijksarchief blijven open tijdens de zomermaanden, maar in juli en augustus met licht aangepaste openingsuren. Alle leeszalen, behalve die van het CegeSoma, sluiten tussen 12.00 en 13.00 uur. Het Algemeen Rijksarchief opent in de zomer om 9.00 uur de deuren.
Op 1 december 2025 organiseert het Rijksarchief voor het eerst een nationale archiefconferentie. Hiermee willen we de samenwerking binnen de Belgische archiefsector bevorderen. We mikken op de partners en stakeholders van onze instelling en op iedereen met interesse voor de archiefsector in brede zin.
Op 16 juni 2025 heeft de correctionele rechtbank van Charleroi een heler van overheidsarchief schuldig bevonden. Het ging over documenten die voornamelijk dateren uit de Napoleontische tijd en die werden aangemaakt door hogere ambtenaren en officieren. Het onderzoek dat werd gevoerd na een klacht van het Rijksarchief vereiste meerdere huiszoekingen en geduldige expertises.

De Generale Maatschappij van België is almaar minder bekend bij het grote publiek. Toch was de holding 175 jaar lang een machtige financiële speler. Er zijn geen andere voorbeelden van een vennootschap die gedurende zo’n lange tijd het lot van een land mee bepaald heeft. Tot nu hadden onderzoekers archieftoegangen voor 223 meter documenten: dat aantal stijgt naar 923!

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier zoekt publicaties om de bibliotheek aan te vullen. Waarom? Om archivarissen, onderzoekers en studenten te helpen bij de interpretatie en ontsluiting van het archief van het voormalige ministerie van Koloniën.

Het 4de archivarissenforum van de Association des archivistes français (AAF) vond plaats van 26 tot 28 maart in Rennes. Onder de ruim 1.000 aanwezigen waren ook enkele vertegenwoordigers van het Rijksarchief. Het thema van de bijeenkomst luidde “Avec attention : archives, archivistes et sociétés”. Centraal stond het belang van aandacht voor het werk van de archivarissen, zowel wat het eigenlijke archiefbeheer als wat hun rol in de samenleving betreft.

De commissie voor schadeloosstellingen in Congo (Commission d’Indemnisation des Dommages du Congo, afgekort als CIDC) was belast met het onderzoeken van aanvragen tot vergoeding van materiële schade die Belgische kolonialen hadden geleden als gevolg van de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960. Het archief van deze weinig gekende commissie is nu geïnventariseerd.

Het archief van de inspecteur-generaal van de hygiëne, een adviseur van het ministerie van Koloniën, getuigt van de moeizame start van het medisch ingrijpen van het Belgisch koloniaal bestuur in Belgisch Congo en in Rwanda-Urundi. Een groot deel van dit archief is nu online raadpleegbaar.

De publicatie van de inventaris van het archief van de APPM betekent een flinke stap vooruit in het faciliteren van de toegang tot bronnen over de collectieve geschiedenis en de individuele lotgevallen van metissen die werden geboren tijdens de Belgische kolonisatie.

De zopas geïnventariseerde archieven van het militair gerecht te velde bij de Belgische militaire basissen in Afrika werpen nieuw licht op een nog weinig gekend stukje koloniale en militaire geschiedenis: dat van de militaire basissen in Kamina, Kitona en Usumbura tussen 1951 en 1962.
