De historische 'Berg van Barmhartigheid' in Kortrijk herbergt sinds jaar en dag het Rijksarchief te Kortrijk. Binnenkort verandert het pand van eigenaar. De stad Kortrijk heeft het verkocht. De dienstverlening komt echter niet in het gedrang. De federale overheid blijft via de Regie der Gebouwen nog vele jaren huurder. Het Rijksarchief in de Guido Gezellestraat is dus ook de komende jaren in Kortrijk de place to be voor historisch, genealogisch en ander onderzoek.
Eind 2018 zullen de werken voor de uitbreiding van het depot van het Rijksarchief te Aarlen afgerond zijn. Op dat ogenblik zullen de collecties die worden bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert naar Aarlen worden overgebracht. Om de verhuis zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, zal de leeszaal in Saint- Hubert vanaf 1 maart 2018 enkel nog op donderdag geopend zijn.

Vanaf midden maart 2018 wordt voor het aanvragen van documenten in onze leeszalen een nieuwe interface in gebruik genomen. De aanvraag wordt hiermee gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. De vernieuwing kadert binnen de lancering van een nieuw archiefbeheersysteem.

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

Op 8 september 2017 zette de Ministerraad het licht op groen voor de overheveling, op 1 januari 2018, van de opdrachten van Directie-generaal (DG) Oorlogsslachtoffers naar de Federale Pensioendienst en naar het Algemeen Rijksarchief. De toekenning van rechten is de bevoegdheid geworden van de Federale Pensioendienst; en het luik ‘Archieven en documentatie’ valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Rijksarchief, onder de nieuwe naam Dienst Archief Oorlogsslachtoffers. Het Rijksarchief is verheugd dat door de integratie van deze archiefdienst de Belgische archieven over beide wereldoorlogen verder bijeen worden gebracht en kijkt alvast uit naar de samenwerking met de nieuwe collega’s! Lees meer over de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers.
Moord en doodslag, verduistering van overheidsgelden, frauduleus bankroet, valsemunterij, … Je vindt het allemaal terug in het archief van het Hof van Assisen van Henegouwen en zijn rechtsvoorgangers, dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Bergen. De publicatie van een inventaris maakt het archief voortaan vlot toegankelijk voor onderzoek.

Dankzij een eenmalige financiering door de POD Wetenschapsbeleid hebben 15 van onze leeszalen sinds voorjaar 2017 nieuwe scanners ter beschikking: een broodnodige investering voor onze dienstverlening on demand.

Op vrijdag 8 september 2017 heeft de Ministerraad zich akkoord verklaard met een overdracht van al het archief van de dienst Archieven en documentatie van de Directie-generaal Oorlogsslachtoffers van de FOD Sociale Zekerheid aan het Rijksarchief. De integratie zou op 1 januari 2018 een feit moeten zijn.

Hoe herberg je 40 km archief op 10.777 m²? Bekijk tijdens de Dag van de Architectuur op 10 september 2017 het Rijksarchief te Gent eens met een andere bril op. Architecten Robbrecht en Daem ontwierpen de nieuwbouw in de Bagattenstraat, in gebruik genomen in 2015. Je kan het gebouw vrij bezoeken of aansluiten bij een rondleiding achter de schermen. Rondleidingen (duur: 30 minuten) zijn gratis en starten ieder half uur, doorlopend van 10u tot 15u30. Inschrijven is niet nodig.

Het Rijksarchief te Brussel is verhuisd naar een groter en moderner gebouw. Op 1 september openen de deuren van de nieuwe locatie in Vorst en verandert de naam in kortweg ‘Rijksarchief te Brussel’. Het nieuwe adres? Luttrebruglaan 74, 1190 Vorst. Wees welkom!
