Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het Rijksarchief te Aarlen

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het Rijksarchief heeft een overeenkomst afgesloten met de Archeologische Dienst van Wallonië. De doelstelling is om archeologen die actief zijn op de sites van Liernu, Chièvres, Dinant en Namen relevante (ancien régime) bronnen en wetenschappelijke expertise aan te reiken vanuit het Rijksarchief.

27/03/2015 - Archiefbeheer - Aanwinsten

Het Rijksarchief verwerft de laatste jaren meer en meer parochiearchieven. De regionale verschillen in frequentie en omvang van kerkelijke aanwinsten zijn aanzienlijk, maar het fenomeen is in heel België merkbaar. In samenspraak met de bisdommen, en met de hulp van vele vrijwilligers, werkt het Rijksarchief mee aan lange termijn oplossingen. Een blik op het bisdom Gent leert dat dit tot mooie resultaten kan leiden.

19/02/2015 - Divers
Procesdossiers en de Bibliografie van de Geschiedenis van België in 'Science Connection'

Het Rijksarchief bewaart vele honderden meters procesdossiers, verspreid over zijn verschillende vestigingen in België. Ontsluiting en valorisatie van dit interessante bronnenmateriaal heeft sinds kort een nieuwe adem gevonden, die wordt toegelicht in het laatste nummer van Science Connection (p. 28 t/m 30). En ook de Bibliografie van de Geschiedenis van België, sinds 2012 gerealiseerd binnen het Rijksarchief, komt aan bod, op p. 20 t/m 23.

Luxemburgse archieven: de inventarissen van de gemeentearchieven van Anlier en Noville zijn verschenen

De voorbije jaren heeft het Rijksarchief te Aarlen archief van vóór 1977 verworven van heel wat Luxemburgse gemeenten. De inventarissen van het  archief van Neufchâteau, Habay-la-Neuve, Meix-le-Tige, Ethe, Longvilly, Straimont, Bellefontaine, Tournay, Châtillon, Wardin, Gérouville, FontenoilleSaint-LégerBuzenol, Herbeumont, Chanternelle verschenen tussen 2012 en 2015. Recent kwamen daar nog de inventarissen van de gemeentearchieven van Anlier en Noville bij. Deze archieven zijn raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Aarlen, uitgezonderd de archiefdocumenten die persoonlijke gegevens bevatten en bijgevolg onder de wettelijke bepalingen met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer vallen.

De inventarissen kunnen gratis worden gedownload via de webshop. In brochurevorm zijn ze te koop in het Rijksarchief te Aarlen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief in Brussel of via publicat@arch.be.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke ‘oorlogsschadedossiers'. De dossiers bevatten een schat aan unieke en gediversifieerde informatie, die ongetwijfeld talrijke onderzoekers – zowel vakspecialisten als het grote publiek – van waarde kan zijn.

Om het grote publiek een aanlokkelijk overzicht van het archivalisch patrimonium rond de Eerste Wereldoorlog voor te schotelen, heeft het Rijksarchief een nieuwe website op touw gezet: http://14-18-wallonie.arch.be. U vindt er een uitgebreide waaier van documenten terug: brieven, affiches, foto's, notulen, enz.

04/03/2014 - Divers

Op 27 januari 2014 trad het Koninklijk besluit in werking dat een wijziging inhoudt van de regels rond raadpleging van de bevolkings- en vreemdelingenregisters.

Wat verandert er voor u als lezer/klant/partner van het Rijksarchief?

Het Rijksarchief publiceerde in 2012 een dossier met praktische raadgevingen voor het beheer van de archieven van kerkfabrieken en van parochies in Wallonië. Kerkfabrieken zijn openbare instellingen en de documenten die ze aanmaken en bewaren vallen onder het toezicht van het Rijksarchief (archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009 en aangevuld door de koninklijke besluiten van 18 augustus 2009). Parochies daarentegen zijn privéorganisaties die hun archief aan het Rijksarchief kunnen schenken of in bewaring geven.

Publicatie over Luxemburgse zegels

In november 2011 verscheen een publicatie over Luxemburgse zegels van de hand van René Laurent, voormalig afdelingshoofd van het Algemeen Rijksarchief. De publicatie is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief.

René LAURENT, Sceaux de chartriers luxembourgeois (1079-1789), Reeks Studia 130, Publicatienummer 5020, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2011, € 30,00  (+ eventuele verzendingskosten). De publicatie bevat 250 pagina’s en 300 illustraties.

26/09/2009 - Aanwinsten - Aarlen

In de loop van oktober 2008 signaleerden verschillende bezoekers van het Rijksarchief te Aarlen dat een register van briefwisseling van de Administratie van registratie en domeinen van de provincie Luxemburg te koop werd aangeboden op eBay.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement