Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Kalmthoutenaar en Gentse doctoraatsstudent zijn de nieuwe kampioenen oud schrift lezen!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/12/2018 - Evenementen - Rijksarchief te Hasselt - Rijksarchief te Gent - Rijksarchief te Kortrijk - Rijksarchief te Brugge - Rijksarchief te Leuven - Rijksarchief te Antwerpen - Rijksarchief te Beveren

Op zaterdag 15 december 2018 streden 55 finalisten in het Rijksarchief Brugge om de winst van het Open Kampioenschap Paleografie, een organisatie van de Rijksarchieven in Vlaanderen en de Vlaamse universitaire geschiedenisopleidingen.

In tegenstelling tot de voorbije edities, mochten er nu ook professionelen deelnemen. Maar met slechts 13 fouten (tegenover 33 fouten voor de tweede plaats) gaf Jean Bastiaensen uit Kalmthout (categorie +25 jaar) hen allemaal het nakijken.

“We moesten drie teksten ontcijferen. Een West-Vlaamse tekst uit de 14de eeuw, een Oost-Vlaamse tekst uit de 16de eeuw en een Kempense tekst uit de 17de eeuw. Voor elke tekst kregen we een half uur tijd. De tekst uit de 14de eeuw vond ik het moeilijkst. De Kempense tekst, die over overspel ging, was gemakkelijker. Daar maakte ik geen enkele fout. Ik laat in het midden of het onderwerp daar voor iets tussen zat (lacht). Ze verbeteren nochtans heel streng: een letter fout, is het hele woord fout.” (www.noordernieuws.be/kalmthoutenaar-jean-bastiaensen-wint-kampioenschap-paleografie).

In de categorie -25 jaar mocht de Gentse doctoraatsstudent Kevin Dekoster de titel op zijn palmares schrijven. Beide winnaars kregen € 500 mee naar huis. De tweede plaatsen, goed voor € 250, gingen naar Johan de Wilde uit Lovendegem en UGent-student Tom De Waele.

De oudste deelnemer was de 78-jarige Henri Vandenberghe uit Poperinge, de jongste deelnemer de 21-jarige Wouter de Witte. Zij kregen een boekenbon.

Met meer dan 200 kandidaten die aan de online preselecties deelnamen en 55 finalisten was het Open Kampioenschap Paleografie 2018 zonder meer een succes.
Proficiat, Jean en Kevin, en bedankt aan alle deelnemers en supporters voor het enthousiasme en de positieve paleografie-vibes!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement