Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Neem deel aan het Kampioenschap Paleografie!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
14/11/2018 - Evenementen - Rijksarchief te Hasselt - Rijksarchief te Gent - Rijksarchief te Kortrijk - Rijksarchief te Brugge - Rijksarchief te Leuven - Rijksarchief te Antwerpen - Rijksarchief te Beveren

De preselecties voor het Kampioenschap Paleografie zijn afgelopen, en jullie belangstelling bleek groot! Een 200-tal deelnemers waagde zich aan de oefentekst: jong, oud, heemkundigen, genealogen, academici, studenten, Vlamingen, maar ook enkele Walen en Nederlanders. De resultaten zijn intussen verwerkt en 64 deelnemers bemachtigden een plaatsje in de finale. De finalisten, die per mail op de hoogte werden gebracht, worden op zaterdag 15 december 2018 om 14u verwacht in het Rijksarchief te Brugge. Rond 17u zullen de kersverse kampioenen bekend zijn en volgt de prijsuitreiking en receptie. Supporters zijn welkom!

De paleografie (Grieks: palaios - 'oud', graphein - 'schrijven') is een hulpwetenschap van de geschiedschrijving. Ze houdt zich bezig met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften en archiefstukken. Paleografie ontstond in de late 17e eeuw als wetenschapstak van de mediëvistiek. Met collecties die teruggaan tot de 9e eeuw is het Rijksarchief een goudmijn voor paleografen. En dat willen we nog eens in de verf zetten!

Lees jij een middeleeuws charter zoals je krant en hebben oude handschriften weinig geheimen voor jou? Het Rijksarchief organiseert samen met de universitaire geschiedenisopleidingen in Vlaanderen een Kampioenschap Paleografie. Iedereen kan deelnemen: jong en oud, archivarissen, historici, genealogen, heemkundigen, … Voor studenten (tot 25 jaar) voorzien we een aparte categorie.

Registreer je en neem tot woensdag 14 november 2018 om 16.00u deel aan de online preselecties.

Lukt het jou niet om online deel te nemen? Maak dan een afspraak via info@kampioenschappaleografie.be om in één van de rijksarchieven deel te nemen aan de preselectie.

En dan maar hopen op een plaats in de finale op zaterdag 15 december 2018 in het Rijksarchief te Brugge. De winnaars krijgen een mooie (geld)prijs, maar vooral: eeuwige roem!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement