Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Verloren gewaand parochieregister uit Koolskamp naar Rijksarchief Brugge

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/11/2023 - Aanwinsten - Rijksarchief te Brugge

In oktober 2023 vond in het Rijksarchief Brugge de overhandiging plaats van een begrafenisregister van de gemeente Koolskamp (1793-1796). Het register was door een onoplettendheid op een zolder beland in het gemeentehuis van Ardooie, waar Koolskamp nu deel van uitmaakt.

Het register werd teruggevonden door Luc Vanneste, vrijwilliger bij het project West-Vlaamse akten/Vrijwilligersrab en voormalig ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente. Samen met Martin Lievens, coördinator van het vrijwilligersproject, zorgde hij ervoor dat het gemeentebestuur van Ardooie het register aan het Rijksarchief overdroeg. Daar zal het nu gedigitaliseerd worden, zodat het kan geraadpleegd worden op onze genealogische website.

Parochieregisters zijn de belangrijkste bronnen voor genealogisch onderzoek vóór het einde van de 18de eeuw. In die registers noteerde de pastoor de doopsels, huwelijken en begrafenissen van zijn parochie, een verplichting die was ingevoerd na het Concilie van Trente (1545-1563). Het Rijksarchief bewaart parochieregisters uit het hele land. De volledige collectie is digitaal raadpleegbaar. Geregeld duiken er nog parochieregisters op, vaak dankzij de inzet en opmerkzaamheid van vrijwilligers als Luc en Martin.

Ontdek meer

 

    

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement