Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het archief en de verzameling van Augusta Maes ((1515) 1899-2001)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
03/06/2020 - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Augusta Maes, die in de Nationale Bank onder andere verantwoordelijk was voor de culturele werking, woonde in het pittoreske molenaarshuis van het Rood Klooster in Oudergem. Ze verzamelde archiefstukken, boeken en kunstvoorwerpen rond haar huis, het Rood Klooster, Oudergem, het Zoniënwoud (dat aan haar voordeur begon) en katten. Na haar dood in 2001 kwam haar bijzondere archief/verzameling in het Algemeen Rijksarchief terecht. Nu de inventaris gepubliceerd is, is het archief Maes klaar voor ontginning.

Augusta Maes was zelf een bijzonder goede amateur-historica, die haar inboedel, bibliotheek, archief en verzameling via een legaat aan het Algemeen Rijksarchief schonk. Dit amalgaam is ondertussen verwerkt. De boeken waren allang terug te vinden in de catalogus van de bibliotheek van het Algemeen Rijksarchief. Nu is ook haar archief, haar documentatie en haar verzameling – waartoe ook een niet onaardige kunstverzameling behoort – geïnventariseerd.

Het archief en de verzameling Maes vormen een must voor wie onderzoek doet naar het Rood Klooster, het Zoniënwoud, Oudergem en de schilders van het Zoniënwoud.

De inventaris

De inventaris is in papieren versie voor € 4,00 te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of kan besteld worden via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden in pdf-formaat via onze webshop of raadplegen via de zoekrobot.

CARNIER Marc, Inventaris van het archief en de verzameling van Augusta Maes ((1515) 1899-2001), Reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr. 668, publicatienummer 6088, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2020, € 4,00.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement