Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De geschiedenis van uw huis schrijven? Een nieuwe bronnengids over privévastgoed

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/10/2016 - Publicaties

U bent nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw huis of van ander privévastgoed? In september 2016 verscheen een boek van Laurence Druez, werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, dat onderzoekers die de geschiedenis van een woning willen achterhalen wegwijs maakt in de talloze bronnen die in dit verband worden bewaard, onder meer bij het Rijksarchief.

De Guide des sources relatives au patrimoine immobilier privé is het resultaat van een samenwerking tussen het Rijksarchief en het Waals Erfgoedinstituut (IPW). De gids geeft een overzicht van de verschillende soorten bronnen die nuttig zijn bij historisch onderzoek rond privévastgoed, zoals de ontstaansgeschiedenis, de omgeving, de bestemming of de bewoners ervan.

De methode die wordt uiteengezet vertrekt van de meest recente toestand, op basis van een notarisakte of een erfenisaangifte. Vervolgens wordt via verschillende onderzoekspistes teruggegaan in de tijd: van de 21e eeuw tot de Franse Revolutie of tot het ancien régime. De lezer kan zo kennismaken met het zeer uiteenlopende en interessante tekst- en beeldmateriaal dat kan helpen om inzicht te verkrijgen in de materiële en persoonsgebonden geschiedenis van een woning in Wallonië.

De publicatie

Het (Franstalige) boek is te koop (€ 20,00) in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in de leeszalen van een van de Rijksarchieven in Wallonië, in het Rijksarchief te Brussel, in het Algemeen Rijksarchief 2 – depot Joseph Cuvelier of via publicat@arch.be

Klik hier om de inhoudstafel te bekijken.

DRUEZ Laurence, Chaque maison a son histoire, Guide des sources relatives au patrimoine immobilier privé, Les Dossiers de l’IPW nr. 19, Namen, 2016, 232 blz.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement