Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Eerste Wereldoorlog: archief van Victor Vanden Abbeelen raadpleegbaar

Texte petit  Texte normal  Texte grand
15/01/2016 - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Brusselaar Victor Vanden Abbeelen, lid van een verzetsnetwerk dat mensen over de Nederlandse grens bracht, werd in januari 1915 door de Duitse bezetter aangehouden en tot opsluiting veroordeeld. Hij zat vervolgens in verschillende Duitse gevangenenkampen (Soltau, Holzminden, enz.). Ernstig verzwakt door de penibele gevangenisomstandigheden werd hij in mei 1916 naar Zwitserland overgeplaatst, waar hij tot het einde van de oorlog geïnterneerd bleef. Na zijn terugkeer naar België begon hij oorlogsarchief te verzamelen en zijn ervaringen op te tekenen in schriftjes.

Het persoonlijk archief van Victor Vanden Abbeelen bestaat dus uit twee delen:

  1. Tientallen handgeschreven boekjes met een gedetailleerd, onverbloemd en compromisloos relaas van zijn verzetsacties en zijn opsluiting in Duitsland en Zwitserland.
  2. Archief dat hij na de oorlog begon te verzamelen en waarin je bijvoorbeeld foto’s vindt van het personeel van het bekende Rode-Kruishospitaal “L'Océan” in De Panne of pamfletten die tijdens de bezetting in België werden verspreid.

Het archief van Vanden Abbeelen is op één document na volledig openbaar en kan vrij worden geraadpleegd in het Algemeen Rijksarchief.

De inventaris

De (Franstalige) inventaris, waarin je ook een biografie van Victor Vanden Abbeelen terugvindt, is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden als pdf.

BAILLY Hippolyte, Inventaire des archives de Victor Vanden Abbeelen relatives à la Première Guerre mondiale (1914-1934), reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr.  592, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2015.
Publicatie 5553, € 3,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement