Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Een nieuwe blik op oude kaarten: workshop en boekvoorstelling

Texte petit  Texte normal  Texte grand
10/10/2023CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselOpeningsuren:
  • Deel 1: Workshop (max. 20 deelnemers - VOLZET)
    • 13u-17u
  • Deel 2: Boekpresentatie & receptie
    • Vanaf 17u
Tarieven: Gratis toegangContact : iason.jongepier@arch.be -

Hou je klaar om tijdens deze studienamiddag in het CegeSoma interactief aan de slag te gaan met oude kaarten! Deelnemers worden aan de hand van een korte introductie wegwijs gemaakt in een aantal belangrijke aspecten van historisch GIS. Met GIS (Geografisch InformatieSysteem) worden alle technieken bedoeld waarbij geografische informatie door middel van computersystemen wordt opgeslagen, verwerkt, geanalyseerd en gevisualiseerd. Bij een historisch GIS gaat het specifiek over gegevens uit of over het verleden, die aan geografische of ruimtelijke entiteiten kunnen worden gekoppeld (Bron: Historisch GIS in de praktijk - Histories).

Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag, op eigen laptops, met het ‘georefereren’ van een historische kaart. Na de koffiepauze wordt een groepsdiscussie georganiseerd rond een oude kaart die op tafel wordt gelegd. Hoe kan je uit de oude kaart informatie halen over de kaartenmaker en zijn eventuele opdrachtgevers, over de motieven van de kartering, over het gebruik en het belang van de kaart?

Aan het eind van de studienamiddag wordt het pas verschenen boek Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie voorgesteld.

Programma

Deel 1: Workshop (max. 20 deelnemers - met eigen laptop, QGIS vooraf installeren - VOLZET)

  • 13u00         Inloop
  • 13u30         Verwelkoming en start GIS-practicum (o.l.v. Iason Jongepier, Algemeen Rijksarchief / Universiteit Antwerpen)
  • 15u30         Koffiepauze
  • 16u00         Kaartdiscussie (o.l.v. Bram Vannieuwenhuyze, Marissa Griffioen en Anne-Rieke van Schaik, Universiteit van Amsterdam)

Deel 2: Boekpresentatie

  • 17u00         Boekpresentatie Oude kaarten lezen + receptie en gelegenheid tot aankoop van het boek

Meld je aan

Deelname is gratis. Meld je aan om zeker te zijn van een plaats. Het aantal deelnemers is beperkt.

Over het boek 'Oude kaarten lezen'

Het boek Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie maakt de lezers wegwijs in de fascinerende maar complexe wereld van de oude kaarten en de historische cartografie. Sprekende voorbeelden lichten de belangrijkste onderdelen en facetten van oude kaarten toe en laten zien hoe je inhoud en achtergronden kunt doorgronden. Het boek helpt een breed publiek van verzamelaars en liefhebbers tot onderzoekers en studenten bij de interpretatie van oude kaarten en spoort aan om zelf met het materiaal aan de slag te gaan. Het boek maakt tegelijkertijd een tijdreis door de rijke geschiedenis van de cartografie in de Lage Landen. Alle belangrijke cartografen, uitgevers, instituten en cartografische mijlpalen komen erin aan bod, maar evengoed krijgen minder bekende kaarten en kaartvormen een plaats en wordt gewezen op de minder opvallende betrokkenen die hebben bijgedragen aan de geschiedenis van de cartografie. De voorbeelden komen uit talloze collecties in de Lage Landen en daarbuiten. Het handboek is het eerste deel in de nieuwe reeks Kaarthistorie bij uitgeverij WBOOKS.

  • Bram Vannieuwenhuyze, Marissa Griffioen en Anne-Rieke van Schaik, Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie, Zwolle, WBOOKS, 2023, 384 pp., ISBN 9789462585362.

Partners

                  

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement