Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Luchtvaartfans: onmiddellijk instappen!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
19/04/2021 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Het Belgische Bestuur der Luchtvaart werd opgericht in 1919. Bij zijn honderdste verjaardag bracht het zijn historisch archief over naar het Algemeen Rijksarchief. Duizenden dossiers zijn vandaag ontsloten voor onderzoek. Hét moment om weinig gekende episodes uit de Belgische burgerluchtvaart te beginnen reconstrueren.

Decennialang stond het archief van het Bestuur der Luchtvaart opgeslagen in grote magazijnen ten noorden van Brussel, niet ver van de plek waar de eerste Belgische luchthaven werd opgericht. In 2014 werd duidelijk dat deze toestand niet houdbaar was. Er was reeds een enorm verlies aan documenten. Hoog tijd met andere woorden dat de Archiefwet werd nageleefd, zeker met de honderdste verjaardag van het Bestuur in het vooruitzicht. Een lange taak van selectie en inventarisering werd opgestart. En zo kunnen we vandaag beschikken over een volumineuze en duidelijke inventaris.

Het archief bevat dossiers met de gegevens en de foto’s van duizenden vliegtuigen die in België werden ingeschreven, maar ook van zweefvliegtuigen, helikopters en luchtballonnen. De dossiers over onderzoek naar ongelukken werpen een licht op de immense technische vooruitgang die werd geboekt door de Belgische en de internationale luchtvaart. De dossiers van het luchtvaartpersoneel, de infrastructuur en het onderzoek in het luchtverkeer geven een beter inzicht in de rol die België heeft gespeeld in de revolutie die vorige eeuw werd teweeg gebracht door de verovering van het luchtruim.

Om in dit archief de hiaten op te vullen voor de geschiedenis van de eerste helft van de 20ste eeuw werd contact opgenomen met de Koninklijke Belgische Aeroclub, die op haar beurt zeer vrijgevig archief schonk aan het Rijksarchief. Dankzij deze documenten hebben onderzoekers voortaan toegang tot de gehele geschiedenis van de Belgische burgerluchtvaart. Het was een periode waar elke vlucht een recordpoging was, en waar de piloten-avonturiers altijd maar verder, hoger en sneller wilden gaan…

De inventarissen

De inventarissen zijn enkel digitaal beschikbaar. Download gratis de pdf-versies via de links op de titels.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement