Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Familie de Limburg-Stirum schenkt eeuwenoud archief aan het Rijksarchief te Kortrijk

Texte petit  Texte normal  Texte grand
19/04/2016 - Inventarisatie - Aanwinsten - Rijksarchief te Kortrijk

Recent schonk graaf de Limburg-Stirum een deel van het familiearchief, tot voor kort bewaard in de Jeruzalemstichting in Brugge, aan het Rijksarchief te Kortrijk. Het vormt een mooie aanvulling op eerdere overdrachten van familiearchief van het geslacht de Limburg-Stirum aan het Rijksarchief. Alles samen bewaart het Rijksarchief te Kortrijk nu ca. 25 meter archief van de familie de Limburg-Stirum uit de periode 13de-20ste eeuw. De inventarisatie is in volle gang.

Het Huis de Limburg-Stirum is een van oorsprong Duits geslacht dat behoort tot de Nederlandse, Belgische en historische Duitse adel. Tot voor enkele decennia bewoonden de graven de Limburg-Stirum het kasteel van Rumbeke, bij Roeselare.

Thierry de Limburg-Stirum (1827-1911) is de bekendste telg van de familie. Als politicus en historicus legde hij een persoonlijke verzameling aan van erg uiteenlopende archiefstukken, waarin adellijke families en de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen de rode draad vormen. Hij was getrouwd met de laatste telg van de familie de Thiennes, vanaf de late middeleeuwen eigenaar van het kasteel van Rumbeke.

De 25 meter familiearchief de Limburg-Stirum uit de periode 13de-20ste eeuw die nu in het Rijksarchief te Kortrijk wordt bewaard, bevat niet alleen de persoonlijke verzameling van graaf Thierry de Limburg-Stirum, maar ook het deel van het archief van de familie de Thiennes dat betrekking heeft op de diverse eigendommen van de familie, niet alleen in Rumbeke en omgeving, maar ook op andere plaatsen in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

We houden u op de hoogte van de publicatie van de inventaris van het familiearchief de Limburg-Stirum.

   

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement