Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Webinar: Help mee bij de ontsluiting van pardonbrieven!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
29/11/2022OnlineOpeningsuren:

De webinar gaat van start om 14 uur.

Tarieven: Gratis toegangContact : Gert.Gielis@arch.be -

Doodslag, fraude, schaking, ambtsmisbruik… wie in het ancien régime voor een zwaar misdrijf werd vervolgd, kon hiervoor gratie vragen aan de vorst. Het Rijksarchief bewaart duizenden pardonbrieven waarin telkens het relaas van het misdrijf omstandig staat opgetekend. Deze brieven bieden een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nog nauwelijks ontsloten. Het PARDONS-project wil daar verandering in brengen. Om deze duizenden brieven toegankelijk te maken voor onderzoek, is het PARDONS-projectteam op zoek naar vrijwilligers. Na de opstart aan Nederlandstalige zijde wordt op 29 november 2022 ook een eerste webinar voor Franstalige vrijwilligers georganiseerd. 

Het Rijksarchief werkt voor het PARDONS-project samen met de UCLouvain, de KU Leuven, Histories en de Dienst Cultureel Erfgoed van de Federatie Wallonië-Brussel. Het PARDONS-project zorgt voor de digitalisering, de ontsluiting, de valorisatie en de wetenschappelijke studie van een unieke collectie gratiebrieven, bewaard in het Rijksarchief.

Daarvoor doet het onderzoeksteam een beroep op burgerwetenschappers, die meehelpen met de transcriptie en ontsluiting van deze omvangrijke bronnenreeks.

In dit eerste webinar voor Franstalige vrijwilligers op 29 november 2022 om 14 uur worden de voorlopige resultaten van het project voorgesteld. Je ontdekt de rijkdom van deze bronnen en ziet hoe jij en andere vrijwilligers kunnen helpen om deze rijkdom aan het licht te brengen. Door aan te sluiten bij het PARDONS-team krijg je de unieke kans om bij te dragen aan een grootschalig wetenschappelijk project. Je bent vrij om je eigen onderzoek te doen en te werken op bronnen uit je eigen dorp of regio.

De eerste fase van het PARDONS-project richt zicht op gratiebrieven uit het voormalige hertogdom Brabant (15de-17de eeuw), uit het archief van de Rekenkamer van Brabant. In een tweede fase wordt het onderzoek dankzij de archieven van de Geheime Raad uitgebreid naar heel de voormalige Zuidelijke Nederlanden.

Ben je gefascineerd door de geschiedenis van de misdaad? Ben je nieuwsgierig naar het leven van onze voorouders tijdens het ancien régime? Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van jouw regio of van een van je eigen voorouders? Sluit je dan aan bij ons team en schrijf je in voor deze eerste Franstalige webinar!

Op zoek naar meer info? In deze video wordt het PARDONS-project verder toegelicht.

Waar en wanneer

Dinsdag 29 november 2022 om 14.00 uur, online

Hoe inschrijven?

Vul dit formulier in om de link naar het webinar te ontvangen.

Sprekers

Projectteam PARDONS: Nathalie Demaret, Gert Gielis, Luke Giraudet, Xavier Rousseaux en Quentin Verreycken.

Voor wie?

Voor elke erfgoedvrijwilliger die gratiebrieven wil gebruiken in het kader van lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis en voor wie actief wil bijdragen aan het toegankelijker maken van deze bronnen. In dit webinar ligt de nadruk op Franse gratiebrieven.

Meer info

Neem een kijkje op de projectwebsite, bekijk de projectvideo of bezorg je vraag per e-mail aan het projectteam.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement