Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Pater Pire: 60 jaar wereldsponsoring

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 06/05/2023 tot 04/06/2023Sint-Pauluskathedraal van Luik, Place de la Cathédrale, 4000 LuikTarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be -

De retrospectieve tentoonstelling L’œuf ou la tuile over pater Pire, gerealiseerd door het Rijksarchief Namen met de medewerking van de universiteit van Namen, houdt van 6 mei tot 4 juni 2023 halt in de kathedraal van Luik. De aanleiding? De 60ste verjaardag van de organisatie Parrainages Mondiaux, die steun biedt aan vluchtelingen, ontheemden en oorlogsslachtoffers.

Op 10 december 1958 kreeg Georges-Dominique Pire de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk ten voordele van Oost-Europese vluchtelingen. Ondanks deze prestigieuze erkenning bleef pater Pire voor velen een onbekende, net als zijn acties voor de minderbedeelden, zijn vredesengagementen of zijn originele opvattingen over de dialoog tussen mensen en volkeren.

Zestig jaar geleden, in 1963, zette pater Pire een sponsoringprogramma op ter financiering van de schoolopleiding van jonge Rwandezen. Het programma kreeg de naam "Parrainages Mondiaux" (Wereldsponsoring) en lag aan de basis van de organisatie Action Développement Parrainages Mondiaux.

De reizende tentoonstelling, die van 6 mei tot 4 juni 2023 halt houdt in de kathedraal van Luik, geeft op 18 panelen een overzicht van de belangrijkste fases uit het leven van pater Pire (1910-1969) en van de verenigingen die hij stichtte, zoals organisaties voor familiehulp en hulp aan ontheemden, de Vredesuniversiteit, Parrainages Mondiaux, en de bekende Vredeseilanden. De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan de humanistische gedachte die aan de grondslag ligt van het werk van pater Pire.

De tentoonstelling L’œuf ou la tuile ? (Het ei of de dakpan?) doet de bezoeker stilstaan bij de vredesboodschap die pater Pire heeft willen doorgeven aan de toekomstige generaties.

Dankzij het archief van pater Dominique Pire dat vandaag wordt bewaard in het Rijksarchief Namen kan de uitzonderlijke levensloop van deze Nobelprijswinnaar worden gereconstrueerd.  

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement