Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Opendeur in het vernieuwde Rijksarchief Aarlen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
02/04/2022Rijksarchief Aarlen: Parc des Expositions 9, 6700 AarlenOpeningsuren:

Rondleidingen om 10.30u, 13.30u en 15u.

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.arlon@arch.be - 063 22 06 13

Het Rijksarchief Aarlen onderging een grondige renovatie én kreeg een stevige uitbreiding. Op zaterdag 2 april 2022 worden de deuren speciaal geopend om de vernieuwingen met eigen ogen te kunnen ontdekken. Schrijf je nu in voor de rondleidingen!

De uitbreidings- en renovatiewerkzaamheden aan het Rijksarchief Aarlen werden eind 2020 voltooid. Dankzij de versoepelingen van de Covid-richtlijnen kunnen we nu ook eindelijk de deuren eens opengooien voor het publiek! Op zaterdag 2 april zijn er om 10.30u, 13.30u en 15.00u rondleidingen-achter-de-schermen te volgen. Bezoekers kunnen ook een initiatie in genealogisch onderzoek krijgen.

De uitbreidingswerken werden gecoördineerd door de Regie der Gebouwen. Het startschot werd gegeven in 2017 en voorjaar 2019 waren de uitbreidingswerken voltooid. Vervolgens was het de beurt aan de renovatie van het bestaande Rijksarchiefgebouw. De nieuwe leeszaal werd op 2 juli 2019 voor het publiek geopend. Sinds het einde van de werkzaamheden in 2020 is de opslagcapaciteit van het Rijksarchief Aarlen verdubbeld naar bijna 45 strekkende kilometer.

Het Rijksarchief Aarlen, gevestigd in het Parc des Expositions, verwerft en bewaart publiekrechtelijke archieven ouder dan 30 jaar (archieven van rechtbanken en gerechtshoven, overheidsadministraties, enz.), notariële archieven en archieven van  privaatrechtelijke sectoren en personen die in de provincie Luxemburg gevestigd zijn, er hun verblijfplaats hebben of hadden: ondernemingen, politici, verenigingen, ondernemingen, invloedrijke families, enz. Kortom: al wie een belangrijke maatschappelijke rol heeft gespeeld. De archiefbestanden en -verzamelingen uit het Rijksarchief Aarlen zijn talrijk en bestrijken verschillende eeuwen.

Onder de 21 strekkende kilometer archieven die momenteel in het gebouw worden bewaard, bevinden zich de archieven van de ministers Joseph Michel, Jean-Pol Poncelet, Charles-Ferdinand Nothomb en Maurice Brasseur, van kerkelijke instellingen zoals de abdij van Orval, kaarten en plannen, enz. Het oudste document dat er wordt bewaard, dateert van 1070 en is afkomstig uit de belangwekkende archieven van de benedictijner abdij van Saint-Hubert. Elk jaar worden de collecties van het Rijksarchief verder uitgebreid met archiefaanwinsten.

In de leeszaal, die van dinsdag tot donderdag van 9u tot 16.30 uur geopend is, kunnen onderzoekers, genealogen, historici, liefhebbers van lokale geschiedenis enz. de talrijke archiefstukken op papier en in digitale vorm raadplegen. Vergeet daarbij niet je plaats in de leeszaal twee werkdagen op voorhand te reserveren via e-mail.

Schrijf je in voor de rondleidingen

Wil je deelnemen aan één van de gratis rondleidingen op zaterdag 2 april om 10.30u, 13.30u of 15.00u
Meld je aan per e-mail met vermelding van je naam, voornaam, gsm-nummer en het tijdstip van je bezoek (10.30 uur, 13.30 uur of 15.00 uur). Beperkt aantal plaatsen!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement