Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De vergeten grondwetsvoorstellen van 1830. Terug naar de wortels van de Belgische Grondwet

Texte petit  Texte normal  Texte grand
09/03/2022Rijksarchief Leuven: Vaartstraat 24, 3000 Leuven

De lezing gaat van start om 17.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : standenenlanden@gmail.com -

Brecht Deseure (KBR/ULB) realiseerde een bronnenuitgave waarin 22 vergeten grondwetsvoorstellen voor het eerst werden samengebracht. In deze lezing, op 9 maart 2022 om 17.30u in het Rijksarchief Leuven, belicht hij het ontstaan van de Belgische Grondwet vanuit het perspectief van de voorstellen die het niet haalden. De lezing is een co-organisatie van het Rijksarchief en het genootschap Standen en Landen.

De Belgische Grondwet van 1831 is een monument in de geschiedenis van het moderne grondwetsdenken en het ontstaan van de liberale democratie. De genese ervan is dan ook vrij goed gedocumenteerd, maar toch vertoont onze kennis nog verrassend veel blinde vlekken. Zo is het nauwelijks bekend dat er behalve de officiële Ontwerpgrondwet, die aan de basis ligt van het uiteindelijke document, nog tal van andere grondwetsvoorstellen circuleerden tijdens de Belgische Revolutie. Individuele burgers van allerlei achtergronden penden in de nasleep van de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 oktober 1830 hun eigen ideeën neer voor de grondwet van het jonge land. Sommige voorstellen bestonden uit niet meer dan een of twee handgeschreven velletjes, andere bevatten diepgaande theoretische bespiegelingen en werden op grote schaal verspreid. Brecht Deseure realiseerde een bronnenuitgave waarin 22 vergeten grondwetsvoorstellen voor het eerst werden samengebracht. In deze lezing belicht hij het ontstaan van de Belgische Grondwet vanuit het perspectief van de voorstellen die het niet haalden.

Brecht Deseure is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek van België en de Université libre de Belgique. Hij is gespecialiseerd in de politieke cultuur van de revolutieperiode, in het bijzonder in geschiedenispolitiek, politieke iconografie en grondwetsgeschiedenis. Recente publiceerde hij Ontwerpen en voorstellen voor de Belgische Grondwet van 1831. Kritische uitgave (Brussel, 2020) en Revolutie in Antwerpen. De aquarellen van Pierre Goetsbloets, 1794-1797 (Brussel: Ludion, 2021).

De lezing De vergeten grondwetsvoorstellen van 1830. Terug naar de wortels van de Belgische Grondwet is een co-organisatie van het Rijksarchief en het genootschap Standen en Landen.

Meld je aan

Deelname is gratis, maar graag een seintje tegen 7 maart 2022 via standenenlanden@gmail.com als je wil deelnemen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement