Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Belgen in Waterloo

Texte petit  Texte normal  Texte grand
23/11/2022Ateliers FuCaM - Zaal 15, Rue du Grand Trou Oudart, 7000 Bergen

Woensdag 23 november 2022 om 20 uur.

Tarieven: Gratis toegangContact : jeanschils@hotmail.com - 065 35 26 97

Het Rijksarchief Bergen nodigt je, in samenwerking met het Maison de la Mémoire de Mons en de Association Belge Napoléonienne, uit voor een lezing van historicus Achille Verschoren over 'De Belgen in Waterloo'. Afspraak op woensdag 23 november 2022 om 20 uur in de Ateliers des FuCaM in Bergen.

Bij de ineenstorting van het Napoleontische Rijk was het lot van het grondgebied van het huidige België onzeker. Er was sprake van onafhankelijkheid, terugkeer naar Oostenrijk, aansluiting bij Nederland of Frankrijk. De 'Belgische' soldaten die dienden in de verschillende Europese legers van die periode moesten hun toekomst kiezen. Wat waren hun beweegredenen? Welke identiteit of identiteiten nemen zij aan in deze context van veranderende loyaliteiten?

Een soortgelijke keuze werd gemaakt in maart 1815, toen Napoleon uit Elba ontsnapte en de macht in Frankrijk heroverde. Oude en nieuwe loyaliteiten wogen op hun keuzes. De coalitieautoriteiten vreesden dat hun (soms) vermeende genegenheid voor hun vroegere keizer hen ertoe zou aanzetten om midden in de strijd van kant te veranderen. Het gedrag van de 'Belgische' troepen tijdens de Belgische campagne is een indicatie van hun overtuigingen, motivaties en identiteiten.

Te ontdekken archieven in het Rijksarchief Bergen

In de leeszaal van het Rijksarchief Bergen kan je verschillende archiefbestanden met betrekking tot de Napoleontische periode raadplegen. Vergeet niet om op voorhand je plaats in de leeszaal te reserveren.

Lees ook

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement