Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Dag van het Gentse historische onderzoek: misdaad in het Rijksarchief te Gent

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/11/2017STAM - Stadsmuseum Gent: Bijlokesite - Godshuizenlaan 2, B-9000 GentOpeningsuren:

Van 13.30 tot 18.30 uur.

Tarieven: 5 euro / 2 euro voor studenten / gratis voor leden van de MGOG (bijdrage te betalen op de dag zelf)Contact : eef.rombaut@stad.gent - 09 210 10 10

De Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) en het STAM organiseren op zaterdagnamiddag 25 november 2017 de zesde editie van de Dag van het Gentse historische onderzoek. Het thema van deze editie is 'Misdaad'. Laat je onder meer inwijden in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief te Gent!

Volgend jaar plant het STAM een tijdelijke tentoonstelling met de collectie van de gerechtelijke politie van Gent. In het Museum of London was er in 2015 een gelijkaardige tentoonstelling met de collectie van de Metropolitan police. Daarover komt curator Jackie Keily meer vertellen. Verder komen ook enkele juristen en criminologen vertellen over hun historisch onderzoek en word je ingewijd in de bronnen over misdaad uit het Rijksarchief te Gent.

Iedereen die zich graag verdiept in de geschiedenis van Gent is welkom! Er zal ook een info- en boekenmarkt zijn waar erfgoedorganisaties en -verenigingen hun werking voorstellen en publicaties rond historisch onderzoek aanbieden.

De MGOG reikt dit jaar op deze dag voor de vierde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.

Last but not least presenteert de MGOG op 25 november de publicatie van de doctoraatsverhandeling van rijksarchivaris Joke Verfaillie:  Au Cœur de la Cour. De griffie en de griffiers van de Raad van Vlaanderen, een bijdrage tot de geschiedenis van instellingen, ambtenaren en archiefvorming tijdens het ancien régime (1386-1795). De publicatie verschijnt in de reeks Historische Monografieën Vlaanderen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement