Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Groote Oorlog in Bergen en omgeving

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/10/2014Tarieven: Gratis toegangContact : archives.mons@arch.be - 065 400 460

Het Rijksarchief te Bergen nodigt u uit op de studiedag De Groote Oorlog in Bergen en omgeving (La Grande Guerre à Mons et dans sa région) die zal doorgaan op maandag 20 oktober 2014 van 9.00 u tot 17.30 u. in de provinciale instelling voor paramedisch secundair onderwijs, gelegen aan de Kennedylaan 2A te Bergen.

De studiedag is een gezamenlijke organisatie van het Rijksarchief Bergen, de Provincie Henegouwen en het Archief en de Museumpool van de Stad Bergen. Het is de bedoeling het grote publiek te laten kennismaken met de resultaten van het historisch onderzoek dat momenteel wordt gevoerd rond diverse thema’s in verband met de Groote Oorlog in de streek van Bergen.

Dertien jonge zowel als doorwinterde geschiedkundigen zullen de toehoorders duiding geven over verschillende minder gekende plaatselijke en regionale aspecten van de oorlogsperiode. Eerst komt de beeldvorming over de oorlog aan bod, aan de hand van de symboliek verbonden aan de begraafplaats Saint-Symphorien en de legende van de “Engelen van Bergen”. Vervolgens wordt de militaire dimensie bekeken, via een evocatie van de slag bij Frammeries en een case study rond desertie. De Duitse bezetting wordt belicht vanuit een overzicht van de toestand in de provincie Henegouwen tijdens de oorlog en een beschrijving van de acties van het provinciebestuur tijdens de periode van militaire bezetting. Aan het eind van de voormiddag wordt ook de economische toestand van het steenkoolbekken van Bergen geanalyseerd.

In de namiddag zullen twee specialisten het hebben over het Verzet, en meer bepaald over de acties van Edith Cavell en Marie de Croÿ. Ook contraspionage en verklikkingen zullen aan bod komen. Deze boeiende studiedag wordt afgesloten met een beschrijving van het leven van de inwoners van Bergen tijdens de laatste weken van de oorlog, de aanwezigheid van de Canadezen, de bevrijding van de stad en de demobilisatie.

Deelname aan de studiedag is gratis maar u dient zich wel vóór 14 oktober in te schrijven via mail aan pierre-jean.niebes@arch.be Dit e-mailadres is beschermd door spambots, je hebt Javascript nodig om dit te kunnen bekijken of door het inschrijvingsstrookje terug te sturen.

> Raadpleeg hier het volledige programma
 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement