Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Ook het tweede exemplaar van het Verdrag tot afstand van de Onafhankelijke Congostaat aan België is opgedoken!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/12/2022 - Onderzoek - Aanwinsten - Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier

Het tweede exemplaar van het Verdrag tot afstand van de Onafhankelijke Congostaat aan België, dat sinds WO II verdwenen was, is opgedoken en overgemaakt aan het Rijksarchief. Het wordt voortaan bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier.

In september kreeg het publiek in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier voor het eerst het Verdrag tot afstand van de Onafhankelijke Congostaat aan België te zien. Het document van 115 jaar oud, opgesteld op 28 november 1907, werd enkele maanden geleden gerecupereerd bij een veilingzaal. Het exemplaar van Congo-Vrijstaat zelf bleef echter onvindbaar.

Na de uitzending van een reportage over deze kwestie in het RTBF-televisiejournaal herkende Jean Lefebure het document. Zijn vader, die bij het Ministerie van Koloniën in Brussel had gewerkt, nam tijdens WOII het tweede exemplaar mee naar huis om te vermijden dat de Duitsers het in handen zouden krijgen. Vervolgens was het vergeten geraakt en Jean Lefebure ontdekte pas na de dood van zijn vader het bestaan van het document. De familie Lefebure bewaarde ook het voorbereidend dossier van het verdrag en maakte ook dit over aan het Rijksarchief.  

Donderdag 7 december 2022 volgde de effectieve overdracht van de stukken door Jean Lefebure. Ze werden dankbaar in ontvangst genomen door Pierre-Alain Tallier, waarnemend departementshoofd Brussel van het Rijksarchief. Ook staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine betuigde zijn dank.

De documenten worden binnenkort gedigitaliseerd en online gezet op de website van het Rijksarchief.  

Met artikel 1 van het verdrag verklaarde Zijne Majesteit de Koning-Vorst dat de soevereiniteit van de grondgebieden van Congo-Vrijstaat, met al hun rechten en plichten, werd overgedragen aan België.  

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier bewaart ongeveer 50 strekkende kilometer archief, waaronder heel wat overheids- en privébestanden in verband met de Belgische aanwezigheid in Afrika.  

Lees- en luistertips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement