Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Hoe zou het nog zijn met… de Gentse charters op reis? Derde tussenstand!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
19/02/2021 - Restauratie - Digitalisering - Rijksarchief te Gent - Algemeen Rijksarchief

Achter de schermen wordt hard verder gewerkt aan het project ‘Charters Graven van Vlaanderen’. In juli 2020 mochten we al het eerste gerestaureerde lot terug in onze collectie verwelkomen (reeksen Saint-Genois en Oostenrijks Fonds). En sinds 11 februari 2021 is ook het tweede lot (reeks Gaillard) terug thuis. Hoewel, ‘thuis’ zijn de stukken nog niet helemaal...

Ze werden in ontvangst genomen in het Algemeen Rijksarchief in Brussel, waar ze meteen in de wachtrij werden geplaatst voor professionele digitalisering door DIVA, onze dienst Digitalisering & Valorisering. Het gerestaureerde eerste lot is ondertussen bijna helemaal in beeld gebracht. Niet evident, want tezelfdertijd heeft het DIVA-scanatelier hemel en aarde bewogen om de charterwissel van 11 februari mogelijk te maken. Stukken vertrekken immers niet buitenshuis zonder veiligheidskopie. Ondanks de verplichte verminderde bezetting (cf. COVID-19-maatregelen) slaagden ze erin om in nauwelijks zeven weken tijd de ‘voor’-foto’s van de 996 nummers van het Chronologisch Supplement te maken.

Want met de terugkeer van het tweede lot charters is meteen ook het derde lot naar Nederland vertrokken. Die reeks, het Chronologisch Supplement (ook wel gekend als de inventaris Wyffels), is de laatste die onder handen wordt genomen en dus voor een paar maanden ‘op reis’ is vertrokken. Eind 2021 zou, dankzij de financiële steun van het Fonds Baillet Latour, de restauratiefase van het project ‘Charters Graven van Vlaanderen’ voltooid moeten zijn.

Praktisch: de reeksen charters van de graven van Vlaanderen zijn omwille van de restauratie (reeks Chronologisch Supplement) en digitalisering (reeksen Saint-Genois, Oostenrijks Fonds, Gaillard) momenteel niet in originele vorm raadpleegbaar. In de leeszaal van het Rijksarchief Gent worden digitale veiligheidskopieën ter beschikking gesteld.

Benieuwd naar wat beeldmateriaal? Uiteraard legden we ook deze wissel op foto vast, maar we lichten ook een tipje van de sluier op in een kleine voor & na-reportage (foto’s aangeleverd door VANWAARDE restauratie). Het stuk in kwestie, reeks Gaillard nr. 765, onderging alvast een serieuze metamorfose. Kijk en volg!

 

                   

Eerdere berichten gemist? Of wil je ze nog eens nalezen?

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement