Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Hoe zou het nog zijn met… de Gentse charters op reis? Tweede tussenstand!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
14/07/2020 - Restauratie - Digitalisering - Rijksarchief te Gent - Algemeen Rijksarchief

In januari 2019 vertrokken de oorkonden uit de archiefreeksen “Saint-Genois” en “Oostenrijks Fonds”, bewaard in het Rijksarchief te Gent, voor behandeling naar Nederland. Vorig jaar rond deze tijd brachten we ze een bezoekje en nu kunnen we met trots aankondigen dat ze weer thuis zijn!

Eenmaal gevlakt, gereinigd en gemonteerd hebben de stukken een heel ander volume gekregen. Ze zijn vertrokken op één palet en teruggekeerd op niet minder dan twaalf paletten! In het Rijksarchief te Gent wordt deze zomer met de hulp van jobstudenten ruimte vrijgemaakt om de stukken in de allerbeste omstandigheden te kunnen bewaren.

Voor de raadpleging is het nog even geduld oefenen. De volgende stap is digitalisering in het atelier van het Algemeen Rijksarchief. Zo kunnen de oorkonden op termijn digitaal ter beschikking worden gesteld voor onderzoek.

Met de terugkeer van het eerste lot charters, is meteen ook het tweede lot naar Nederland vertrokken: de reeks “Gaillard” is de volgende die onder handen wordt genomen en dus voor een paar maanden “op reis” gaat.

Raadpleging?

De reeksen charters van de graven van Vlaanderen zijn omwille van de restauratie (reeks Gaillard), digitalisering (reeksen Saint-Genois en Oostenrijks Fonds) en bestandscontrole  voorafgaand aan de restauratie (reeks Chronologisch Supplement) momenteel niet in originele vorm raadpleegbaar. In de leeszaal van het Rijksarchief te Gent worden digitale veiligheidskopieën ter beschikking gesteld van de fondsen Saint-Genois, Gaillard en Oostenrijks Fonds. Digitale kopieën van de reeks Chronologisch Supplement volgen binnenkort. 

       
     

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement