Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Update over de Rijksarchieven in de provincie Luxemburg

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/01/2019 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Saint-Hubert - Rijksarchief te Aarlen

De opslagcapaciteit van het Rijksarchief te Aarlen wordt verdubbeld. Omwille van de werken die hiervoor nodig zijn, is het Rijksarchief te Aarlen vanaf 1 februari 2019 tijdelijk gesloten, uiterlijk tot aan de zomerperiode. Het Rijksarchief te Saint-Hubert sluit op 1 maart 2019 definitief de deuren.

In 2017 startte de Regie der Gebouwen met uitbreidingswerken in het Rijksarchief te Aarlen. Die moeten in de lente van 2019 voltooid zijn, waarna het huidige gebouw nog tot 2020 verder zal gerenoveerd worden. Op termijn zal de opslagcapaciteit van het Rijksarchief te Aarlen worden verdubbeld tot bijna 45 strekkende kilometer.  

Tijdens de komende maanden worden de collecties van het Rijksarchief te Aarlen geleidelijk overgebracht naar de nieuwe vleugel van het gebouw die momenteel wordt afgewerkt. Vervolgens worden de collecties van het Rijksarchief te Saint-Hubert naar Aarlen overgebracht.  

Het Rijksarchief te Saint-Hubert sluit op 1 maart 2019 definitief de deuren. Het personeel zal overgaan naar het Rijksarchief te Aarlen. De opdrachten van het Rijksarchief te Saint-Hubert in het ambtsgebied van het arrondissement Marche-en-Famenne en van het kanton Saint-Hubert zullen worden overgenomen door het Rijksarchief te Aarlen.

Het Rijksarchief te Aarlen is vanaf 1 februari 2019 (om 16.30 u) tijdelijk gesloten voor het publiek, voor de duur van de verhuisoperaties.

Tijdens die periode:

 • kunnen het archief en de bibliotheek van de Rijksarchieven te Saint-Hubert en Aarlen niet ter plaatse worden geraadpleegd; voor besturen, hoven en rechtbanken, notarissen en onderzoekers wordt evenwel een online dienstverlening verzekerd;
 • worden enkel gemotiveerde aanvragen voor raadpleging ter plaatse, mits afspraak, in aanmerking genomen.  

Het Rijksarchief te Aarlen is vanaf 2 juli 2019 opnieuw toegankelijk zijn. De bezoekers zullen terecht kunnen in de nieuwe lokalen, terwijl het oudere gedeelte van het gebouw wordt gerenoveerd.

Het Rijksarchief contacteren in de provincie Luxemburg?

 • Vanaf 4 maart 2019:
  • kan het Rijksarchief te Saint-Hubert niet meer telefonisch worden bereikt. Telefoonoproepen moeten worden gericht aan
   het Rijksarchief te Aarlen (tel.: 063 22 06 13).
  • E-mails voor het Rijksarchief te Saint-Hubert zullen automatisch worden doorgestuurd naar de mailbox van het Rijksarchief te Aarlen.
  • Brievenpost moet worden geadresseerd aan het Rijksarchief te Aarlen, Parc des Expositions 9, 6700 Aarlen.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement